Indické dýňové placky z máslové dýně - postup přípravy
Indické dýňové placky jsou zajímavé pro svou nasládlou chuť a univerzální použití. Můžete je podávat samostatně i jako doplněk k salátům a masovým pokrmům.
Těsto
Na potření
Dýni oloupejte a nakrájejte ji na menší kousky, které vařte pod pokličkou 40 minut. Poté dýni sceďte a rozmačkejte ji šťouchadlem na brambory.
Ze vzniklé směsi odeberte 250 g a toto množství dýně smíchejte s moukou, solí, asi dvěma hrstmi vody a olejem. Z ingrediencí uhněťte hladké těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte ho odpočívat 10 minut.
Po této době těsto rozdělte na 10 stejně velkých částí, z nichž vytvarujte bochánky. Z každého bochánku vyválejte placku, kterou potřete trochou oleje.
Nyní máte dvě možnosti, jak placky zpracovat.
Tip: Aby se těsto na váleček nelepilo, každý bochánek před válením posypte trochou mouky.
Postup č. 1
Každou placku nakrojte v jedné její části směrem do středu a vytvarujte z ní kornout, který přitlačením směrem k pracovní ploše zploštěte.
Tip: Při tvorbě placek se inspirujte postupem níže ve videu.
Postup č. 2
Placku zarolujte klasickým způsobem, roztáhněte ji mírně do stran a zatočte ji do tvaru šneka.
Takto zpracované bochánky nechte 10 minut odpočívat a poté z nich vyválejte placky, které smažte z každé strany 2–3 minuty, do zlatohnědé barvy.
Tip: Dýňové placky můžete podávat jako svačinku nebo jako originální přílohu k hlavnímu chodu.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Phil’s Kitchen