Nakládané zelí s mrkví v octovém nálevu - postup přípravy
Nakládané zelí s mrkví je skvělý způsob, jak vytvořit osvěžující a lehce pikantní přílohu, plnou vitamínů. Pokrm můžete servírovat k masu nebo ho přidat do salátů.
Základ
Nálev
Zelí očistěte a nakrájejte ho na tenké nudličky stejně, jako oloupanou mrkev. Zeleninu smíchejte a vložte ji do sterilizovaných sklenic.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit čtyři sklenice o objemu 3000 ml.
Zeleninu ve sklenici důkladně utlačte a připravte nálev. Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu – potrvá to asi 3 minuty. Poté do ní vmíchejte sůl s cukrem a pokračujte ve vaření další minutu, dokud se ingredience nerozpustí.
Na závěr do nálevu vmíchejte ocet, vše vařte další minutu. Poté nálev odstavte z tepla a nechte ho volně vychladnout.
Nálevem naplňte sklenice se zelím tak, aby byl jejich obsah zcela ponořený a zavřete je víčky. Sklenice vložte do lednice nebo je uložte na chladné temné místo, kde je nechte aspoň dva dny stát. Poté můžete nakládané zelí s mrkví servírovat.
Poznámka: Pokud vám zbyde nějaký nálev, uschovejte ho. Po pár dnech může zelí s mrkví nálev absorbovat a bude třeba ho do sklenic dolít, aby se jejich obsah nekazil.
Nakládané zelí s mrkví můžete servírovat jako svačinku, zakomponovat ho do salátů nebo ho použít jako přílohu k masovým pokrmům.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Вкуснее не бывает!