Jednoduchý čokoládový dort s vanilkou - postup přípravy
Jednoduchý čokoládový dort skvěle kombinuje nadýchanou strukturu těsta s bohatou chutí čokolády. Dezert je ideální k servírování ve všední den i u příležitosti oslav.
Těsto
K navlhčení
Náplň
Zdobení
Nejprve připravte těsto. Vejce vyšlehejte s vanilkovým cukrem, klasickým cukrem a špetkou soli. Do směsi poté přidejte olej s mlékem, a jakmile se ingredience propojí, přidejte mouku s kakaem a kypřicím práškem do pečiva.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku s kakaem a kypřicím práškem do pečiva před použitím prosejte.
Vzniklé těsto nalijte do formy na pečení a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Poté korpus z formy vyjměte a nechte ho volně vychladnout.
Tip: Formu na pečení před použitím vymažte trochou tuku a vysypte moukou. Dezert se z ní poté bude lépe vyndávat.
Zatímco korpus chladne, připravte tekutinu k jeho navlhčení. Teplé mléko smíchejte s instantní kávou a kakaem a směsí polijte vychladlý korpus. Poté připravte náplň.
Cukr smíchejte s kukuřičným škrobem, kakaem a mlékem. Směs zahřívejte 2–3 minuty, do zhoustnutí, za stálého míchání. Poté ji odstavte z tepla a rozpusťte v ní čokoládu s máslem. Vzniklou náplní potřete korpus a dezert vložte na 30–60 minut do lednice.
Jakmile polevy ztuhne, posypte dezert čokoládovým sypáním a servírujte ho nakrájený na kousky.
Tip: Každou porci můžete ozdobit trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ricette dolce facili