Plněné kokosky s džemem a čokoládou - postup přípravy
Plněné kokosky s džemem jsou skvělou kombinací křupavé textury, jemné čokolády a osvěžující ovocné chuti. Jsou cukrovím, které nezůstane bez povšimnutí.
Linecká kolečka
Kokosové pusinky
Žloutkový krém
Náplň
K namáčení
Mouku smíchejte se změklým máslem a cukrem. Přidejte citronovou kůru a vaječné žloutky. Z ingrediencí vytvořte těsto, které rozdělte na 4 části.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku před použitím prosejte.
Z jedné části těsta vyválejte plát o výšce 0,4–0,5 cm, z kterého vykrojte kolečka. Ta vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem. Odřezky smíchejte s polovinou druhé části vychlazeného těsta a postup opakujte.
Tip: Zatímco pracujete s jednou částí těsta, ostatní přikryjte fólií a vložte do lednice, aby těsto nevysychalo a bylo hutnější.
Následně kolečka pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 7–8 minut.
Poznámka: Doba pečení závisí na výkonnosti vaší trouby. Kolečka by měla mít, po upečení, světle hnědou barvu.
Zatímco cukroví chladne, připravte kokosové pusinky. Vaječné bílky vyšlehejte, ve vodní lázni, s cukrem. Asi po 3 minutách, po rozpuštění cukru a dosáhnutí požadované teploty, směs ostavte z tepla a pomocí robota vyšlehejte tuhý sníh.
Poznámka: Aby bylo bezpečné bílky konzumovat, je důležité, aby prošly teplotou 72–76 °C.
Asi po deseti minutách šlehání do sněhu opatrně vmíchejte, nadvakrát, kokosovou moučku.
Tip: Při zbrklém míchání by mohl sníh zřídnout.
Plech potřete tukem a položte na něj pečicí papír. Na tom vytvářejte z pusinkové směsi malé hromádky, které pečte v předehřáté troubě na 100 °C po dobu 70–80 minut.
Tip: Pro ulehčení práce můžete směs na plech nanášet pomocí cukrářského sáčku. Doba pečení je závislá na velikosti hromádek – čím větší budou, tím déle se budou péct.
Upečené pusinky nechte vychladnout a připravte žloutkový krém. Do rendlíku vsypte cukr, který smíchejte s vodou a vytvořte sirup. V samostatné míse vyšlehejte vaječné žloutky. Jakmile sirup dosáhne teploty 123 °C, za stálého šlehání ho okamžitě přilijte ke žloutkům.
Poznámka: Směs šlehejte do vychladnutí.
Poté do směsi, za stálého šlehání, přidávejte postupně máslo pokojové teploty. Na závěr do krému vmíchejte vanilkový extrakt.
Tip: Vanilku můžete nahradit kávou, kakaem nebo například oříšky.
Žloutkový krém přeložte do cukrářského sáčku a naneste ho na okraje lineckých koleček. Do středu každého kolečka naneste džem.
Ozdobená linecká kolečka přikryjte pusinkami a dejte je do lednice ztuhnout. Mezitím připravte polevu k namáčení. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem. Polevu k namáčení nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Do čokolády namáčejte spodní část plněných kokosek, nechte je okapat a poté je ukládejte na studený plech, pokrytý pečicím papírem a poté je vložte do lednice, kde je nechte ztuhnout.
Tip: Cukroví je dobré nechat v lednici až do druhého dne.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts