Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Plněná vánočka z kynutého těsta

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Plněná vánočka z kynutého těsta - postup přípravy

O Vánocích by v žádné domácnosti neměla chybět voňavá plněná vánočka. Díky tomuto receptu si můžete pochutnat na jemném pečivu s tvarohem a rozinkami.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Kvásek

Těsto

Náplň

Na potření

Na vymazání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V misce smíchejte droždí s mlékem a třemi lžícemi mouky. Přidejte trochu cukru, vše zamíchejte, misku přikryjte potravinovou fólií a droždí nechte reagovat 10–15 minut. 

2. KROK

Kvásek přeložte do mísy od robota, do které přidejte také mouku, vejce, med, máslo a špetku soli. Mícháním vytvořte těsto, které přikryjte a nechte kynout 30 minut na teplém místě. 

3. KROK

Mezitím připravte náplň. Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou, rozinkami, cukrem a kukuřičným škrobem. Přidejte vaječné žloutky s vanilkovou pastou a mícháním ingredience spojte. 

Tip: Místo vanilkové pasty můžete použít tekutější vanilkový extrakt.

4. KROK

Trochou mouky posypte vál, na kterém vykynuté těsto prohněťte a poté ho rozdělte na 3 stejně velké části. Každou z nich vyválejte na plát o výšce 0,5 cm, který potřete třetinou náplně.

5. KROK

Každý potřený plát těsta zarolujte a vzniklé válečky zapleťte jako cop do sebe. 

Tip: Při pletení vánočky se nechte inspirovat postupem níže ve videu. 

6. KROK

Máslem vymažte zapékací mísu, kterou vysypte moukou, a vložte do ní vánočku. Střed každého válečku nařízněte nožem a vánočku nechte kynout 10–15 minut pod utěrkou. 

7. KROK

Po této době povrch těsta potřete směsí mléka a rozšlehaného vejce a vánočku pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 40 minut.

8. KROK

Poznámka: Po vychladnutí plněnou vánočku podávejte nakrájenou na kousky a namazanou máslem, Nutellou nebo jinou oblíbenou pomazánkou. Skvěle chutná i samotná.

9. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Einfache Rezepte

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů