Fanta řezy s mascarpone a pomerančem - postup přípravy
Připravte si chutné Fanta řezy s mascarpone, ve kterých najdete také pomerančový krém, který dodává dezertu osvěžující chuť. Recept je vhodný i pro začátečníky.
Těsto
Pomerančový krém
Bílý krém
K navlhčení
Mouku smíchejte s kakaem, kypřicím práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a špetkou soli. V samostatné misce rozšlehejte vaječné žloutky, do kterých vmíchejte olej.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
V další misce vyšlehejte vaječné bílky do sněhu a asi po minutě do něj, za stálého šlehání, postupně přidávejte cukr. Asi po 2–3 minutách do sněhu vešlehejte postupně také vaječné žloutky s olejem.
Do směsi vmíchejte suchou směs s kakaem a vzniklé těsto vylijte na pekáč, vyložený pečicím papírem. Následně ho pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.
Nyní připravte pomerančový krém. Do škrobu vmíchejte 100–150 ml pomerančové šťávy. Zbytek šťávy vlijte do hrnce a smíchejte ho s cukrem. Jakmile se tekutina zahřeje, přidejte do ní směs se škrobem a vše vařte 4–5 minut, do zhoustnutí. Poté, co směs zhoustne, pokračujte ve vaření další 2 minuty.
Krém odstavte z tepla, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte volně vychladnout.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, fólii na něj položte tak, aby se ho přímo dotýkala.
Upečené těsto vyjměte z pekáče a pokračujte přípravou bílého krému.
Tip: Zda je těsto upečené, zjistíte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte. Vyndáte-li ji čistou, máte hotovo.
Máslo vyšlehejte s klasickým a vanilkovým cukrem. Poté, co se ingredience propojí, vešlehejte do nich mascarpone. Nyní dokončete pomerančový krém tak, že do něj vešleháte máslo.
Poznámka: Je důležité, aby měly všechny suroviny pokojovou teplotu.
V upečeném korpusu vytvořte vidličkou rýhy po celém povrchu a poté ho navlhčete pomerančovým džusem. Korpus následně potřete bílým krémem, ten pokryjte pomerančovým krémem a uhlaďte ho do rovna.
Fanta řezy s mascarpone vložte na 5–6 hodin do lednice, nejlépe je v ní nechte přes noc. Po vychlazení dezert servírujte nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Mancare cu savoare