Vláčný koláč s jablečnou náplní - postup přípravy
Pokud toužíte ochutnat dezert, který by kombinoval křupavé těsto s osvěžující chutí, upečte si vláčný koláč s jablečnou náplní. Jeho příprava nemůže být jednodušší.
Korpus
Jablečná náplň
Jogurtová náplň
Na vymazání
Na posypání
Začněte s přípravou korpusu. Mouku vyšlehejte s moučkovým cukrem, studeným máslem, vaječnými žloutky a kypřicím práškem do pečiva.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
Těsto rozdělte na dvě části, jednu z nich zabalte do potravinové fólie a druhou rozprostřete na plech, vymazaný máslem.
Poznámka: Druhou část těsta vložte na 1,5 hodiny do mrazáku.
Těsto propíchejte vidličkou a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na kostičky.
Ovoce vložte do hrnce, zalijte je citronovou šťávou, zasypte cukrem, skořicí, smíchejte s máslem a vařte je na mírném ohni 10 minut. Po této době do jablek vmíchejte bramborový škrob.
Směs odstavte z tepla a pokračujte s přípravou jogurtové náplně. Vaječné bílky vyšlehejte do sněhu, do kterého postupně vešlehejte cukr. Za stálého šlehání přidejte řecký jogurt s olejem a vanilkovým pudinkem v prášku.
Upečený korpus pokryjte jablky, která potřete jogurtovou náplní. Tu posypte nastrouhaným těstem z mrazáku a dezert pečte dalších 45 minut.
Poznámka: Po upečení vypněte troubu, pootevřete její dvířka a vláčný koláč s jablečnou náplní nechte 10 minut odpočívat.
Pochoutku servírujte až poté, co vychladne. Podávejte ji posypanou moučkovým cukrem a nakrájenou na kousky.
Poznámka: Díky nižší teplotě bude koláč lépe stravitelný.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Swojskie jedzonko

