Tradiční zelné závitky s mletým masem - postup přípravy
Odlehčete svému tělu a dopřejte mu výživný oběd v podobě tradičních zelných závitků s mletým masem. Jsou šťavnaté, mají bohatou chuť a připravíte je snadno.
Základ
Náplň
Na smažení
Omáčka
Zelí očistěte a ořízněte ho kolem košťálu, který ale neodstraňujte. Zeleninu zalijte horkou vodou a vařte ji 5–10 minut.
Poznámka: Po uvaření listy změknou a od košťálu je snadno oddělíte. Vodu nevylévejte, budete ji ještě potřebovat.
V samostatné míse smíchejte mleté maso s uvařenou rýží. Na rozpáleném oleji smažte cibuli 2–3 minuty. Přidejte k ní nastrouhanou mrkev a pokračujte ve smažení další 3–4 minuty.
Směs poté přidejte do mísy s masem, ingredience ochuťte solí, pepřem a přilijte k nim mléko.
Tip: Mléko můžete nahradit vodou.
Ingredience zamíchejte a začněte s plněním listů. Z těch odkrojte tvrdší část tak, jak to můžete vidět na videu níže a do světlejší části umístěte 1–2 lžíce náplně.
List zarolujte a postup opakujte, dokud budete mít ingredience.
Poznámka: Pár listů si odložte bokem, budete je potřebovat k vyložení hrnce.
Závitky smažte 2–3 minuty z každé strany a poté je přendejte do většího hrnce se dnem, vyloženým zelnými listy. V samostatné misce smíchejte zelný vývar s rajčatovou omáčkou a zakysanou smetanou.
Tekutinou zalijte závitky v hrnci, které vařte na mírném ohni po dobu 45–60 minut.
Tip: V padesáté minutě vaření omáčku ochuťte solí, cukrem a přidejte do ní bobkový list.
Tradiční zelné závitky podávejte samostatně nebo s oblíbenou přílohou, jako je například rýže nebo vařené brambory.
Tip: Každý závitek servírujte s trochou zakysané smetany.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Alina FooDee

