Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tradiční zelné závitky s mletým masem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 83 minut

Tradiční zelné závitky s mletým masem - postup přípravy

Odlehčete svému tělu a dopřejte mu výživný oběd v podobě tradičních zelných závitků s mletým masem. Jsou šťavnaté, mají bohatou chuť a připravíte je snadno.

Ingredience pro:
16 kusů
+ -

Základ

Náplň

Na smažení

Omáčka

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Zelí očistěte a ořízněte ho kolem košťálu, který ale neodstraňujte. Zeleninu zalijte horkou vodou a vařte ji 5–10 minut. 

Poznámka: Po uvaření listy změknou a od košťálu je snadno oddělíte. Vodu nevylévejte, budete ji ještě potřebovat. 

2. KROK

V samostatné míse smíchejte mleté maso s uvařenou rýží. Na rozpáleném oleji smažte cibuli 2–3 minuty. Přidejte k ní nastrouhanou mrkev a pokračujte ve smažení další 3–4 minuty. 

3. KROK

Směs poté přidejte do mísy s masem, ingredience ochuťte solí, pepřem a přilijte k nim mléko. 

Tip: Mléko můžete nahradit vodou. 

4. KROK

Ingredience zamíchejte a začněte s plněním listů. Z těch odkrojte tvrdší část tak, jak to můžete vidět na videu níže a do světlejší části umístěte 1–2 lžíce náplně.

5. KROK

List zarolujte a postup opakujte, dokud budete mít ingredience.

Poznámka: Pár listů si odložte bokem, budete je potřebovat k vyložení hrnce.

6. KROK

Závitky smažte 2–3 minuty z každé strany a poté je přendejte do většího hrnce se dnem, vyloženým zelnými listy. V samostatné misce smíchejte zelný vývar s rajčatovou omáčkou a zakysanou smetanou.

7. KROK

Tekutinou zalijte závitky v hrnci, které vařte na mírném ohni po dobu 45–60 minut.

Tip: V padesáté minutě vaření omáčku ochuťte solí, cukrem a přidejte do ní bobkový list.

8. KROK

Tradiční zelné závitky podávejte samostatně nebo s oblíbenou přílohou, jako je například rýže nebo vařené brambory.

Tip: Každý závitek servírujte s trochou zakysané smetany.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Alina FooDee

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů