Tradiční svíčková omáčka s hovězím - postup přípravy
Připravte si tradiční svíčkovou omáčku s hovězím podle snadného receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty. Je lahodná, má výraznou chuť a jemnou strukturu.
Omáčka
Maso
Na smažení
K dochucení
Cibuli, celer, petržel a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Z citronu odstraňte slupku a nakrájejte ho na čtvrtky. Na kostičky nakrájejte také slaninu, kterou smažte na rozpáleném oleji 1 minutu.
Ke slanině přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou smažte dalších 15 minut. Poté, co změkne, k ní přidejte cibuli a po 2 minutách máslo se solí a pepřem.
Pokračujte ve smažení ještě 15 minut a přidejte cukr. Jakmile zkaramelizuje, vmíchejte do směsi brusinky, hořčici, bobkový list, sušený tymián a kuličky pepře.
Tip: Koření do směsi nevmíchávejte jednotlivě, ale vložte ho tam ve vyvařovací síťce nebo košíku. Díky tomu se vám ze směsi bude snadněji odstraňovat.
Na závěr do hrnce vložte citron a vše zalijte vývarem. Směs nechte vařit a mezitím zpracujte maso. To ochuťte solí, pepřem a smažte ho na pánvi s rozpáleným olejem 4–6 minut ze všech stran.
Následně maso přendejte do hrnce se zeleninou a do pánve s výpekem vlijte vodu, kterou minutu vařte a poté ji přelijte do hrnce. Ten zakryjte pokličkou a jeho obsah pečte v předehřáté troubě na 140 °C po dobu 3 hodin.
Upečené maso z hrnce vyjměte i s kořením, do hrnce přilijte smetanu a rozmixujte ji se zbytkem ingrediencí.
Tip: Pro získání ještě jemnější struktury můžete omáčku propasírovat.
Tradiční svíčkovou omáčku na závěr dochuťte solí, cukrem, octem a podávejte ji s upečeným masem a nadýchaným knedlíkem.
Tip: Každou porci můžete ozdobit brusinkami a trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty

