Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tradiční svíčková omáčka s hovězím

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 220 minut

Tradiční svíčková omáčka s hovězím - postup přípravy

Připravte si tradiční svíčkovou omáčku s hovězím podle snadného receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty. Je lahodná, má výraznou chuť a jemnou strukturu.

Ingredience pro:
6 porcí
+ -

Omáčka

Maso

Na smažení

K dochucení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Cibuli, celer, petržel a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Z citronu odstraňte slupku a nakrájejte ho na čtvrtky. Na kostičky nakrájejte také slaninu, kterou smažte na rozpáleném oleji 1 minutu. 

2. KROK

Ke slanině přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou smažte dalších 15 minut. Poté, co změkne, k ní přidejte cibuli a po 2 minutách máslo se solí a pepřem. 

3. KROK

Pokračujte ve smažení ještě 15 minut a přidejte cukr. Jakmile zkaramelizuje, vmíchejte do směsi brusinky, hořčici, bobkový list, sušený tymián a kuličky pepře. 

4. KROK

Tip: Koření do směsi nevmíchávejte jednotlivě, ale vložte ho tam ve vyvařovací síťce nebo košíku. Díky tomu se vám ze směsi bude snadněji odstraňovat.

5. KROK

Na závěr do hrnce vložte citron a vše zalijte vývarem. Směs nechte vařit a mezitím zpracujte maso. To ochuťte solí, pepřem a smažte ho na pánvi s rozpáleným olejem 4–6 minut ze všech stran. 

6. KROK

Následně maso přendejte do hrnce se zeleninou a do pánve s výpekem vlijte vodu, kterou minutu vařte a poté ji přelijte do hrnce. Ten zakryjte pokličkou a jeho obsah pečte v předehřáté troubě na 140 °C po dobu 3 hodin. 

7. KROK

Upečené maso z hrnce vyjměte i s kořením, do hrnce přilijte smetanu a rozmixujte ji se zbytkem ingrediencí. 

Tip: Pro získání ještě jemnější struktury můžete omáčku propasírovat.

8. KROK

Tradiční svíčkovou omáčku na závěr dochuťte solí, cukrem, octem a podávejte ji s upečeným masem a nadýchaným knedlíkem. 

Tip: Každou porci můžete ozdobit brusinkami a trochou šlehačky.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů