Domácí rajčatový protlak ze 3 ingrediencí - postup přípravy
Domácí rajčatový protlak je ideálním obohacením omáček, polévek a jiných pokrmů. Výhodou je, že neobsahuje zbytečnou chemii a připravíte ho jen ze 3 levných surovin.
Ingredience
Rajčata omyjte, zbavte stopek, nakrájejte je na kousky a vložte do většího hrnce, ve kterém je vařte 20–30 minut. Z hrnce poté odeberte maximum šťávy, pomocí cedníku, kterou přelijte do jiného hrnce.
Tip: Šťávu z rajčat nevylévejte, můžete z ní vytvořit džus, když ji pár minut povaříte a ochutíte 3 lžícemi soli a 3 lžícemi cukru. Džus můžete samozřejmě dochutit i jinak.
Zbytek rajčat rozmixujte dohladka a propasírujte je. Vzniklou hmotu vraťte zpět na teplo a vařte ji 2–3 minuty. Ochuťte ji solí, cukrem a přendejte ji do sterilizovaných sklenic, které uzavřete.
Domácí rajčatový protlak nechte zcela vychladnout a uchovávejte ho na chladném a tmavém místě.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit 2 sklenice o objemu 500 ml.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Наша сельская жизнь

