Vláčný domácí medovník s jemným krémem - postup přípravy
Vláčný domácí medovník s jemným krémem potěší každého milovníka poctivých dezertů. Doslova se rozplývá na jazyku a hodí se i na slavnostní tabuli.
Těsto
Krém
Nachystejte si hrnec, na který umístěte cedník, vyložený plátýnkem a na něj vylijte hustou zakysanou smetanu. Tu do plátýnka zabalte, zatižte ji talířem a nechte ji stát 6–7 hodin.
V rendlíku smíchejte změklé máslo s medem, cukrem a směs začněte zahřívat. Po minutě přidejte jedlou sodu a pokračujte ve vaření 2–3 minuty.
Poznámka: Směs po celou dobu vaření míchejte.
Jakmile směs zhoustne a získá světlou barvu, odstavte rendlík z tepla a jeho obsah nechte volně vychladnout. V samostatné míse vyšlehejte vejce se špetkou soli a vmíchejte je do medové směsi.
Jakmile se ingredience propojí, přidejte mouku a vytvořte hladké těsto. Nyní si připravte pečicí papír, na který obkreslete kruh podle dna dortového ráfku.
Tip: Aby ve směsi nevznikly hrudky, mouku prosejte. V tomto receptu byly z těsta vytvořeny kruhy o průměru 20–22 cm. Nemáte-li dortový ráfek, můžete k obkreslování kruhů použít pokličku.
Do kruhu vlijte těsto, papír položte na plech a těsto pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 5–6 minut. Postup opakujte i se zbytkem těsta.
Poznámka: Díky receptu můžete získat až 9 kruhů.
Je důležité vytvořit stejně velké kruhy. V případě potřeby je zmenšete ořezáním. Odřezky následně rozmixujte, budete je potřebovat k závěrečnému zdobení. Následně připravte krém.
Smetanu, z které vyteklo maximum šťávy, smíchejte s cukrem a začněte s vrstvením dezertu. První kruh těsta potřete trochou krému a postup opakujte, dokud budete mít ingredience.
Vrstvení zakončete krémem, kterým potřete i stěny dezertu a vláčný domácí medovník posypte po celém povrchu rozmixovanými odřezky upečeného těsta.
Dezert vložte minimálně na hodinu do lednice, nejlépe ho v ní nechte přes noc. Jakmile dokonale ztuhne, servírujte ho nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: EkaterinaღLav

