Zavařené hrozny na zimu jen ze 3 surovin - postup přípravy
Recept na zavařené hrozny na zimu vám umožní uchovat čerstvou chuť ovoce několik měsíců. Perfektně se hodí jako doplněk k dezertům i masovým pokrmům.
Když léto pomalu balí kufry a vinice se začínají plnit šťavnatými hrozny, je ten pravý čas přemýšlet, jak si tuhle sladkou chuť uchovat i na později. Zavařené hrozny jsou skvělý způsob, jak si dopřát kousek slunce i uprostřed zimy, kdy venku mrzne až praští. A co je na tom nejlepší? Potřebujete jen tři obyčejné suroviny – hroznové víno, cukr a vodu. Žádná věda, žádné složité postupy. Jen čistá chuť a jednoduchost, která funguje.
Tahle metoda má své kořeny v kuchyních jižní Moravy, kde se víno nejen popíjí, ale také zpracovává na všechny možné způsoby. Hrozny se tu tradičně zavařují jako sladká příloha k pečenému masu, nebo se servírují k sýrům a dezertům. Během zavařování se jejich chuť krásně prohloubí a získá jemný karamelový tón, který dodá každému jídlu nečekaný šmrnc. Je to malý trik, který znaly už naše babičky – a který si dnes můžeme s radostí připomenout.
Zajímavostí je, že hrozny se dají zavařovat nejen bílé, ale i modré – každé z nich přináší trochu jiný chuťový profil. Bílé hrozny bývají svěží a lehké, zatímco modré mají plnější, téměř vínový charakter. Pokud chcete recept ozvláštnit, můžete do sklenice přidat kousek skořice, hřebíček nebo pár lístků máty – výsledná chuť vás příjemně překvapí.
Ať už hledáte způsob, jak využít přebytky ze zahrady, nebo si jen chcete dopřát domácí pochoutku bez konzervantů, zavařené hrozny jsou trefou do černého. Navíc jejich příprava je tak snadná, že ji zvládne i úplný začátečník.
Ingredience
Sterilizované sklenice naplňte bobulemi hroznového vína a do každé sklenice vsypte jednu lžíci cukru.
Poznámka: Ingredience jsou určeny pro naplnění 3 sklenic o objemu 1000 ml.
Sklenici naplňte vodou tak, aby bylo ovoce zcela ponořené, uzavřete je víčky a vložte je do většího hrnce se dnem, vyloženým utěrkou.
Poznámka: Sklenice do hrnce položte dnem vzhůru.
Hrnec naplňte vodou do ⅔ výšky sklenic a ovoce zavařujte 15 minut, od bodu varu. Poté vypněte teplo, sklenice nevyndávejte a nechte je v hrnci vychladnout.
Zavařené hrozny na zimu z hrnce vyjměte, sklenice osušte a skladujte je na tmavém a chladném místě. Po otevření sklenice hrozny co nejdřív zkonzumujte.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Il Rifugio Perfetto

