Lotus bábovka se smetanovým pudinkem - postup přípravy
Lotus bábovka spojuje vláčné těsto s jemným pudinkem a karamelovou polevou z oblíbených sušenek. Vyzkoušejte jednoduchý dezert, který se hodí i na slavnosti.
Bábovka – to je pojem, který v českých domácnostech vyvolává vzpomínky na nedělní odpoledne, vůni vanilky a šálek kávy. A když se do klasického receptu přidá moderní twist v podobě Lotus sušenek, vznikne dezert, který si zamilujete na první sousto. Lotus bábovka se smetanovým pudinkem je kombinací vláčného těsta, jemného krému a karamelové polevy, která připomíná chuť belgických sušenek, jež si získaly srdce milovníků sladkého po celém světě.
Lotus sušenky, které k nám dorazily z Belgie, se v českých kuchyních objevily teprve před pár lety, ale zabydlely se tu rychle. Nejen že skvěle doplní šálek čaje nebo kávy, ale čím dál častěji se objevují i v receptech na dezerty. Jejich jemná karamelová chuť se krásně propojí s pudinkem a vláčným těstem, takže vznikne dezert, který působí slavnostně, ale zároveň potěší i jako malá sladká odměna po dlouhém dni.
A co další variace? Bábovka je jako plátno pro kreativitu. Můžete ji připravit s tvarohem, jogurtem, zakysanou smetanou, nebo třeba s jablky, banány či mrkví. Oblíbená je i mramorová verze s kakaem, ořechy nebo čokoládou. Pro vegany existují varianty bez vajec, a pro celiaky bezlepkové verze z rýžové nebo mandlové mouky. Každá domácnost má tu „svou“ bábovku – a právě v tom spočívá její kouzlo.
Lotus bábovka je moderní odpovědí na klasiku. Je jednoduchá na přípravu, efektní na pohled a neodolatelná na chuť. Ať už ji upečete pro návštěvu, nebo jen tak pro radost, jedno je jisté – zmizí rychleji, než stihnete říct „ještě kousek“.
Pudink
Těsto
Do formy
Zdobení
V hrnci smíchejte mléko se smetanou, cukrem a škrobem. Směs zahřívejte 2–3 minuty, a jakmile začne bublat, vařte ji 1 minutu. Vzniklý pudink odstavte z tepla a nechte vychladnout.
Tip: Pudink zakryjte potravinovou fólií během toho, co bude chladnout. Aby na něm nevznikl škraloup, měla by se ho fólie přímo dotýkat.
Mezitím připravte těsto. Vejce vyšlehejte s klasickým i vanilkovým cukrem do světlé pěny, do které přidejte olej, za stálého šlehání.
Do směsi vešlehejte také mouku s kypřicím práškem do pečiva a nakonec rozmixované Lotus sušenky.
Tip: Mouku předem prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky.
Polovinu těsta vlijte do bábovkové formy, vymazané máslem, vysypané moukou a pokryjte ho pudinkem. Ten zalijte zbytkem těsta a dezert pečte v předehřáté troubě na 160 °C po dobu 45 minut.
Tip: Zda je těsto upečené, otestujte pomocí špejle. Pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Upečenou bábovku vyklopte, nechte ji vychladnout a ozdobte ji zahřátou pomazánkou Lotus Biscoff.
Poznámka: Díky vyšší teplotě bude mít pomazánka řidší konzistenci.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Elizan´s Kitchen

