Mrkvový dort bez bílé mouky s tvarohem - postup přípravy
Mrkvový dort bez bílé mouky je vláčný a potěší milovníky zdravějších variant dezertů. Je perfektní kombinací jemného těsta, lahodného krému a křupavých ořechů.
Tenhle dort je přesně ten typ dezertu, který si dáte s klidem. Není přeslazený, není těžký, a přitom chutná skvěle. Jemné těsto z mrkve, jablek a ovesných vloček, lehký tvarohový krém a navrch pár ořechů – nic víc, nic míň. A hlavně: žádná bílá mouka, žádné zbytečnosti. Jen to, co má smysl.
Mrkvový dort se u nás peče už dlouho. Dřív to bývala spíš buchta, kterou dělaly babičky, když bylo hodně mrkve ze zahrady. Postupem času se z něj stal oblíbený dezert, který se dá připravit na všední den i na oslavu. Tahle verze je trochu jiná – lehčí, zdravější, ale pořád poctivá. Žádné náhražky, jen jiné suroviny.
Co je na něm fajn? Že se dá snadno upravit. Místo rozinek můžete dát brusinky, do těsta přidat trochu zázvoru nebo skořice, krém udělat z jogurtu nebo mascarpone. A pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte pomerančovou kůru nebo kapku rumu. Fantazii se meze nekladou.
Mrkvový dort bez bílé mouky je zkrátka takový dezert, který potěší chuťové buňky, ale nezatíží žaludek. Je vláčný, voňavý a pokaždé trochu jiný – podle toho, co máte doma. A právě proto se k němu člověk rád vrací.
Těsto
Krém
Zdobení
Ovesné vločky rozmixujte na jemný prášek, který smíchejte s mandlovou moukou a skořicí. Jablka s mrkvemi oloupejte a nastrouhejte. Poté pokračujte s přípravou těsta.
Rozinky namočte na 15 minut do studené vody a slijte je. V samostatné míse smíchejte jogurt s vejci, solí a sladidlem. Do směsi přidejte nastrouhanou mrkev s jablky, pomerančovou kůrou, kokosovým olejem a rozinkami.
Tip: Rozinky můžete nahradit například sušenými brusinkami. Těsto můžete navíc obohatit také chia semínky. Ta není nutné předem namáčet.
Ingredience dobře promíchejte a přidejte k nim směs jedlé sody a citronové šťávy. Přidejte směs s vločkami a z ingrediencí vytvořte těsto, které nechte 10 minut odpočívat.
Těstem naplňte formu na pečení, vyloženou pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.
Tip: Zda je těsto upečené, otestujte pomocí špejle, kterou byste měli vytáhnout čistou.
Upečený korpus nechte vychladnout a připravte krém. Tvaroh smíchejte s jogurtem. Jakmile se ingredience propojí, krémem ozdobte základ na dezert.
Pochoutku ozdobte praženými vlašskými ořechy, nastrouhanou mrkví a servírujte ho nakrájený na kousky.
Poznámka: Ořechy pražte na suché pánvi po dobu 2–3 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Fantastische Rezepte

