Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté těsto bez vajec a mléka

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut

Kynuté těsto bez vajec a mléka - postup přípravy

Heboučké, vláčné a nadýchané kynuté těsto je užitečné pro přípravu nejrůznějších druhů domácího pečiva od různých koláčů přes buchty až po slané pochutiny. Pokud jste kuchař začátečník, případně ještě k tomu navíc vegan, v jehož jídelníčku není místo pro živočišné produkty, určitě uvítáte náš dnešní recept na univerzální kynuté těsto, které připravíte velice jednoduše a navíc bez přídavku mléka nebo vajíček. Použitelné je přitom úplně stejně jako jakékoliv jiné kynuté těsto, a tak máte nejspíš po starostech.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Ze všeho nejdříve si vyrobte kvásek, což znamená oživit mikroorganismy v kvasnicích, aby začaly pracovat a byly schopné těsto nakynout. Za tím účelem si připravte vodu, kterou jste předem ohřáli tak, aby byla teplá, ale nikoliv horká nebo vroucí. To by totiž kvasinky zabilo.




Teplou vodu nalijte do misky, rozdrobte do ní kvasnice, přidejte jednu polévkovou lžíci cukru a trochu mouky. Tyto přísady velmi dobře rozmíchejte, zakryjte misku s nimi čistou bavlněnou utěrkou a nechte ji stát na teplém místě zhruba kolem 15 minut. Že můžete pokračovat v práci, poznáte podle pěnivé čepice, která se utvoří na povrchu směsi v misce.

Když je kvásek hotový, odkryjte utěrku, přidejte do směsi lžičku soli a promíchejte. Pak po lžících přimíchávejte mouku a zadělejte husté těsto, které by mělo být měkké, pružné, ale ne lepivé. Je důležité přidat jen tolik mouky, abyste docílili této konzistence, proto je nutné ji přimíchávat po částech.

Když je těsto zadělané, namažte jeho povrch rostlinným olejem, stejně jako stěny mísy, opět zakryjte bavlněnou utěrkou nebo přilnavou potravinářskou fólií a nechte znovu na teplém místě stát, tentokrát ale celých 40 až 50 minut, během kterých těsto zdvojnásobí svůj objem.

Poté vyklopte těsto na lehce pomoučněný vál, ručně ho trochu propracujte a můžete z něho tvarovat libovolné buchty, koláče či jiné pečivo.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů