Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehké ořechové rohlíčky se sušenkami

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Křehké ořechové rohlíčky se sušenkami - postup přípravy

Až zatoužíte po vánočním cukroví, které by bylo hotové za pár minut, upečte si křehké ořechové rohlíčky. Jsou perfektní kombinací jemného těsta a křupavého povrchu.

Křehké ořechové rohlíčky se sušenkami jsou přesně to cukroví, které si zamilujete na první ochutnání – jemné, voňavé, s křupavým povrchem a příjemně sladkou chutí. A co je na nich nejlepší? Jsou hotové raz dva, takže je zvládnete upéct i ve chvíli, kdy se vám do kuchyně nahrne nečekaná návštěva nebo když si prostě jen chcete udělat radost něčím domácím.

Tohle cukroví je jako stvořené pro všechny, kdo mají rádi klasiku s malým twistem. Kombinace ořechů a sušenek dodává těstu nejen chuť, ale i strukturu, která se po upečení krásně rozpadá na jazyku. Rohlíčky vypadají hezky na tácu, voní po oříšcích a díky své jednoduchosti se hodí nejen na Vánoce, ale i kdykoli během roku.

Recept vychází z tradičního českého pečení, kde se ořechy používají už po generace – do lineckého, do rohlíčků, do dortových korpusů. Přidání mletých sušenek je moderní nápad, který dodává těstu jemnost a zároveň lehkou karamelovou chuť. Díky tomu jsou rohlíčky křehké, ale drží tvar, a navíc mají krásně zlatavou barvu.

A co variace? Místo klasických sušenek můžete použít třeba máslové, kakaové nebo bezlepkové. Ořechy se dají obměnit – lískové, pekanové, mandle… každé dodají jiný tón. Pokud chcete rohlíčky ozvláštnit, můžete je po upečení namočit do čokolády, obalit v moučkovém cukru nebo přidat špetku skořice do těsta. A když je chcete udělat slavnostnější, zkuste do směsi přidat kapku rumu nebo vanilkového extraktu.

Křehké ořechové rohlíčky se sušenkami jsou zkrátka cukroví, které potěší oko i chuťové buňky. Jsou rychlé, chutné a připravené s láskou – přesně tak, jak to má být, když se blíží Vánoce a doma to voní po cukru, oříšcích a očekávání.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Těsto

Na obalení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vaječné bílky vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přidejte cukr, a jakmile se ingredience spojí, také mleté ořechy s mletými sušenkami.

2. KROK

Ze vzniklého těsta postupně odebírejte množství o velikosti 1 lžíce, z kterého vytvořte váleček. Ten zahněte do tvaru rohlíčku, obalte ho v nasekaných ořeších a položte na plech pokrytý pečicím papírem.

3. KROK

Postup opakujte, dokud budete mít ingredience a mezi rohlíčky dodržujte odstup asi 2 cm.

Tip: Aby se vám s těstem lépe pracovalo, ruce si občas namočte do vody. 

4. KROK

Křehké ořechové rohlíčky pečte v předehřáté troubě na 110 °C po dobu 30 minut. Po vychladnutí cukroví servírujte dle potřeby. 

Tip: Aby rohlíčky vydržely dlouho čerstvé, uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

7. KROK

Zdroj receptu: Recepttura

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů