Pravá Jihočeská Kulajda - postup přípravy
Pravá Jihočeská Kulajda je typickým jídlem, které si řada lidí dává jenom v restauracích, jelikož ji neumí udělat. Pokud mezi ně patříte, tak se ničeho nebojte a pojďte vyzkoušet náš recept. Díky němu snadno zjistíte, že dokonalá kulajda není zase až tak nic složitého. Naopak.
Ingredience
Připravte základ z jíšky
Pravá Jihočeská Kulajda je zajímavá svým základem. Ten spočívá v tom, že se nejprve rozpustí máslo s olejem a přisype se mouka. Takto se vytvoří jíška, která by měla zůstat světlí. Potom se do jíšky přidá trocha teplého vývaru a nechá se krátce provařit. Dodá se zbývající vývar a ten se přivede k varu.
Přidejte ostatní ingredience
Když se vývar s jíškou, tedy základ na kulajdu začne pozvolna vařit, přidávají se k němu všechny ostatní ingredience kromě kopru. Tedy od jednotlivých druhů koření, až po houby a také brambory. Doba vaření není nijak dlouhá a pohybuje se kolem 15 až 20 minut, dokud nejsou ingredience měkké. To se také z polévky vyndá bobkový list a nové koření.
Polévku dochuťte
Aby se vám pravá Jihočeská Kulajda, věnujte této fázi velkou pozornost. Nyní je třeba ji chuťově doladit pomocí soli a pepře, ale hlavně pomocí cukru a také octu. Když jste s polévkou spokojeni, už stačí jenom nasekat kopr a ten do polévky zamíchat. Ale už dále nevařit.
Podávejte s vajíčkem
Když je kulajda ochucená a dokončená, připravte si hrnec s horkou vodou, do které opatrně vyklepnete vajíčko. Zde budete připravovat takzvané zastřené vejce. Potom polévku nalijete do hlubokého talíře, přidáte do jejího středu zastřené vejce a podáváte. Kdo si na takovou přípravu netroufá, může vajíčko uvařit klasicky ve skořápce, po dobu ne delší než 5 minut, aby byl žloutek vláčný.