Segedínský guláš - postup přípravy
Segedínský guláš je populární klasikou, která má domovinu v Maďarsku. Zde je vyhlášeným jídlem. Jeho unikátem oproti standardním gulášům je to, že jeho součástí je i zelí, které se spolu s ním vaří. A jak vše zvládnout? Pomůže vám náš recept.
Ingredience
Základ na segedínský guláš je klasický
Stejně jako u jakéhokoliv jiného guláše, tak i tady se začíná přípravou základu. Do něho bude patřit cibule, která se nejprve oloupe, potom se nakrájí a následně se restuje na oleji. Důležité je, aby byla nejenom měkká, ale aby měla i tmavší barvu, která dodá jídlu jak chuť, tak mu dodá také potřebnou tmavou barvu.
Přidejte maso
Když je cibule orestovaná, přidává se maso. To by se mělo opékat pokud možno prudce, aby se co nejrychleji zatáhlo. Snažte se o to, aby se maso co nejdříve opeklo ze všech stran a šťáva z něho zůstala tam, kde má být. Tedy přímo uvnitř. Když je maso orestované, tak ho vyndejte z hrnce na talíř, nebo do jiné nádoby.
Přidejte ostatní ingredience
Do cibulového základu nyní přidejte kmín a mletou papriku a lehce orestujte. Paprika trochu zhnědne, ale neměla by být spálená, což by mohlo způsobit hořkost. Následně lehce zaprašte moukou, která guláš zahustí na potřebnou konzistenci. Poté vraťte do hrnce maso a zalijte váš základ na segedínský guláš vývarem. Přiklopte hrnec poklicí a vařte po dobu asi 40 minut.
Přidejte zelí
Když uplyne požadovaný čas, přichází na řadu zelí. Vylijte přebytečný nálev a zelí důkladně propláchněte, aby zmizela jeho kyselost. Potom ho několikrát překrojte, což usnadní konzumaci. Následně ho přidejte do vašeho guláše. Takto vařte po dobu dalších 30 minut. Po této době by mělo být jak maso, tak i zelí dokonale měkké.
Můžete servírovat
Když je vše uvařeno, maso i zelí jsou měkké a omáčka má správnou konzistenci, už jenom dochutíte solí a pepřem. Sporák vypnete, zjemníte omáčku smetanou, lehce promícháte a můžete servírovat. Samozřejmě s knedlíkem.