Univerzální kynuté těsto - postup přípravy
Na pečení jakýchkoliv buchet a koláčů, na domácí langoše, ale třeba i na pizzu. Na toto všechno se používá kynuté těsto. Když je dobré a kvalitní, podepíše se to na chuti výsledného pokrmu. Proto vám přinášíme recept na univerzální kynuté těsto, které se stane tím pravým základem na řadu vašich pokrmů.
Ingredience
Začíná se kváskem
Jako každé kynuté těsto, i toto je spojeno s nutností nachystat si kvásek. Odlijte trochu mléka a zahřejte ho na vlažnou teplotu. Do něho přidejte 2 lžičky cukru a potom do něho rozdrobte veškeré kvasnice. Misku přikryjte utěrkou a dejte na opravdu teplé místo. Nechte kvásek vzejít, k čemuž by mělo dojít zhruba za 30 minut. Na první pohled poznáte, zda vzešel nebo nikoliv.
Přidejte ostatní suroviny
Když kvásek vzejde, můžete přidávat ostatní ingredience. Začněte mlékem, vejci, máslem, ale také solí, cukrem a vanilkou. Vše důkladně zamíchejte a poté začněte postupně přisypávat mouku. Tu přidávejte pozvolna a těsto neustále zpracovávejte. Výsledkem by měl být bochník těsta, který se nebude lepit a bude mít lehce nažloutlou konzistenci.
Důkladné zpracování
Univerzální kynuté těsto je třeba opravdu dostatečně zpracovat. Nejlépe samozřejmě ručně. Hnětení bude vyžadovat trochu síly a čas asi deset minut. Je to však nejlepší možný postup k tomu, aby se jednalo o nejdokonalejší těsto, které se vám kdy povedlo.
Těsto nechte vykynout
Když je těsto hotové, opět ho dejte do mísy, opět ji přikryjte utěrkou a opět ho dejte na teplé místo. Tentokrát na dobu asi 45 minut. Během této doby by mělo univerzální těsto dokonale vykynout. Zda se vše povedlo, se dá poznat poměrně jednoduše podle toho, že by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem. Pokud k tomu dojde, vykynulo správně a je připraveno k dalšímu použití.