Domácí česnekové preclíky - postup přípravy
Domácí pečivo v poslední době získává stále větší převahu. Tento trend odstartovala koronavirová pandemie a strach lidí kupovat si pečivo v obchodě, nicméně tento trend se rozrostl v zálibu nebývalých rozměrů. A tak se dá říci, že peče (skoro) celé Česko. Pokud i vy jste podlehli kouzlu domácího pečiva, pak vám do vašeho receptáře přidáme jeden zajímavý kousek navíc. Jedná se o drobné česnekové preclíky z kynutého těsta, které jsou snadné, rychlé, křupavé, voňavé a chutné.
Ingredience
Nejprve si připravte těsto.
V hlubší míse smíchejte horkou vodu se suchým droždím a cukrem. Promíchejte, aby se droždí rozpustilo a pak přidejte tři polévkové lžíce změklého másla a dvě lžičky soli. Znovu promíchejte a za stálého míchání postupně přisypávejte hladkou mouku. Když přidáte všechnu, vezměte si k ruce elektrický hnětač a zadělejte těsto. Zhruba po 7 minutách by mělo získat elastickou a nelepivou konzistenci. Nemělo by být ale suché.
Stěny mísy vymažte máslem nebo olejem, z těsta zformujte bochánek a vložte ho do mísy. Zakryjte čistou bavlněnou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte těsto na teplém místě kynout zhruba 2 hodiny.
Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál a rukama ho ještě trochu zpracujte. Pak ho rozdělte na 12 až 15 přibližně stejně velkých dílů a každý z nich vyválejte do tenké dlouhé tyčinky.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem a budoucí preclíky na něj vyskládejte. Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia a dejte preclíky péct zhruba na 12 minut, dokud nebude mít jejich povrch zlatohnědou barvu.
Mezitím v misce připravte česnekové máslo. Smíchejte 3 lžíce měkkého másla s italskými bylinkami, sušeným česnekem a půl lžičkou soli. Důkladně promíchejte, aby se sušený česnek rozpustil v másle a rozvoněl se. Po dopečení pak tyčinky pomažte touto směsí. Dobrou chuť.