Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané okurky bez sterilizace

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Nakládané okurky bez sterilizace - postup přípravy

Chcete si připravit chutné okurky do spíže na zimu, ale nemáte hrnec, ve kterém byste je mohli sterilizovat? Pak vám uděláme radost dnešním receptem na naložené okurky, které jsou chutné, křupavé a plnohodnotně použitelné k bramborám, masům a dalším druhům jídel, ke kterým je máte rádi. Okurky nakládané za studena jsou velmi snadné na přípravu, a proto se velmi hodí všem zaneprázdněným ženám a mužům, kteří si chtějí okurky na zimu zachovat a přitom mají málo času.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Okurky dobře umyjte a vložte je do mísy se studenou pitnou vodou na 3 až 4 hodiny. Čím déle budou okurky ve vodě, tím budou křehčí. Pokud chcete, konce okurek můžete odkrojit.




Vezměte třílitrovou sklenici a dobře ji omyjte.

Opláchněte kopr a křenové, třešňové a dubové listy proudem studené vody. Česnek oloupejte. Všechny listy nahrubo nakrájejte, stroužky česneku můžete, ale nemusíte, přepůlit.

Na dno nádoby vyložte polovinu připravených umytých a nasekaných listů, přidejte česnek, kousek feferonky, dvě kuličky pepře a dvě kuličky koření. Na tuto vrstvu pak co nejhustěji vyskládejte okurky, aby byly ve sklenici co nejtěsněji.


V kastrůlku si zahřejte jeden litr vody a přidejte k němu připravenou sůl. Dobře promíchejte. Solanku pak nalijte do sklenice s okurkami a nakonec vložte zbytek listů, česneku, feferonky, pepře a koření. Pak zavíčkujte.

Takto připravenou sklenici nechte stát dva dny. Pak vypusťte solný roztok přes síto do hrnce a vyjměte česnek a listy. Okurky dobře opláchněte pod tekoucí vodou a přemístěte je do umyté a sterilizované nádoby. Přidejte k nim trochu čerstvého kopru a česneku.

Procezenou solanku v hrnci přiveďte k varu a zalijte s ní sklenici s okurkami. Dobře uzavřete a postavte sklenice dnem vzhůru. V této pozici nechte okurky do druhého dne vychladnout. Pak sklenice přemístěte do spíže či do sklepa.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů