Domácí zmrzlina z jogurtu - postup přípravy
Popularita zmrzliny sahá tisíce let do minulosti lidstva. Tato oblíbená pochoutka se v průběhu historie proměnila na kultovní záležitost, v jejíž chuti a nápadu spolu soupeří celé národy. Je těžké najít někoho, kdo by neměl rád zmrzlinu a obzvláště v létě už tato mražená dobrota zachránila nejeden lidský život. Přísady se různí od mražené smetany až po zmraženou rýžovou hmotu. Extrémy dnes vynechejme, zaměříme se na zdravou zmrzlou pochoutku z jogurtu a ovoce. Představíme vám sedmero receptů, které si zvládnete hravě vyrobit i doma.
Medový mražený jogurt
Mražený jogurt s jahodami
Jogurtová zmrzlina s tropickým ovocem
Jogurtová zmrzlina s čokoládou a banány
Jogurtová zmrzlina s mangem a limetkou
Krémová jogurtová zmrzlina
Jogurtová zmrzlina s borůvkami
Většina lidí má za to, že domácí zmrzlinu je možné připravit jen za pomoci speciálního přístroje, který mrazí hmotu tak, aby byla zachována krémová a měkká konzistence surovin.
To ale není tak úplně pravda. Přinášíme vám šestero receptů na domácí jogurtovou zmrzlinu, kterou si bez obtíží připravíte i bez zmrzlinovače a měkká a krémová konzistence zůstane zachována.
Ještě než přikročíme k samotným receptům, dovolte nám vysvětlit rozdíl mezi obyčejnou běžnou zmrzlinou a zmraženým jogurtem, kterému se přezdívá Froyo (zkratka slov frozen yoghurt), případně Froghurt. Jogurt totiž, na rozdíl od běžně používané smetany, obsahuje jednak více vápníku, bílkovin, probiotických kultur a dalších prospěšných látek a naopak obsahuje méně kalorií. Proto je jogurtová zmrzlina vhodná také pro ženy, které dodržují redukční dietu.
Jogurt je navíc velmi dostupný produkt, který je snadno k sehnání za přiměřený peníz, na rozdíl od vysokoprocentní smetany, která je buď naprosto nedostupná, anebo poměrně dost drahá. Obecně pak pro vytvoření zmrzlin podle následujících receptů budete potřebovat jenom velmi málo přísad, a tak pro vás budou tyto pochoutky i kdykoliv k mání.
Namísto cukru je jogurtová zmrzlina slazena medem, který v receptech ale není přítomen jen kvůli sladké chuti, ale také kvůli tomu, že jeho složení zabraňuje tvorbě velkých ledových krystalků. Díky tomu je mražený jogurt měkký a homogenní jako klasická zmrzlina a navíc je také velmi zdravý.
Aby pak měla zmrzlina opravdu tu správnou hebkou konzistenci a nebyla příliš tuhá, je potřeba ji během procesu mražení zhruba každou půlhodinu promíchat. Tím docílíte rozbití její struktury tak, aby namísto zmrzlinového krému nevznikla jen zmrzlá jogurtová cihla.
1. Medový mražený jogurt
Jogurt, med i citronovou šťávu smíchejte v hluboké misce a elektrickým šlehačem vyšlehejte do hladké konzistence. Zmrzlinu naplňte do misek, ve kterých ji budete podávat a vložte na 5 – 6 hodin do mrazáku zmrznout. Podávejte ozdobené čerstvým ovocem a/nebo barevnou cukrářskou rýží.
2. Mražený jogurt s jahodami
Jahody smíchejte s jogurtem, přidejte med a citronovou šťávu a mixérem rozmixujte do hladké a jednolité konzistence. Naplňte servírovací šálky hmotou a vložte nejméně na 6 hodin, případně přes noc, do mrazáku. Při podávání ozdobte půlkou jahody a mátovým lístkem.
3. Jogurtová zmrzlina s tropickým ovocem
Jogurt s ananasem, medem a citronovou šťávou rozmixujte do hladka a vmíchejte kokosové vločky. Naplňte budoucí zmrzlinou servírovací kalíšky a dejte zmrznout. Podávejte posypané kokosovými vločkami.
4. Jogurtová zmrzlina s čokoládou a banány
Všechny připravené přísady vložte do mísy a mixérem rozmixujte na hladkou čokoládovou pěnu. Rozdělte do servírovacích misek a dejte na 6 hodin nebo přes noc zmrznout do mrazáku. Podávejte ozdobené plátky banánu.
5. Jogurtová zmrzlina s mangem a limetkou
Mangovou dužninu smíchejte s jogurtem, přidejte med a limetkovou šťávu. Všechny suroviny důkladně rozmixujte do hladké jednolité hmoty. Přidejte trochu strouhané citronové kůry, promíchejte a naplňte do servírovacích mističek. Dejte ztuhnout do mrazáku nejméně na 6 hodin.
6. Krémová jogurtová zmrzlina
Jogurt přelijte do misky, přidejte smetanový sýr, vanilku a med a šlehačem šlehejte 2 – 3 minuty, dokud nevytvoříte hladkou pěnu. Dezert přendejte do servírovacích nádob a na 6 – 8 hodin jej vlože do mrazničky. Před podáváním ozdobte povrch zmrzliny strouhanou čokoládou nebo barevným cukrářským sypáním.
7. Jogurtová zmrzlina s borůvkami
Řecký jogurt vlijeme do misky, promícháme a přidáme med a citronovou šťávu. Z vanilkového lusku vydlabeme semínka a přidáme je do misky s jogurtem. Směs vyšleháme šlehačem do pěny a na závěr vmícháme omyté borůvky. Směs rozdělíme do servírovacích misek a dáme na 5 – 6 hodin zmrznout. Podáváme ozdobené borůvkami a snítkou čerstvé meduňky.
Doufáme, že vás příprava zmrzliny podle našich receptů bude bavit. Při troše představivosti si můžete dle vlastních chutí připravit jakoukoliv kombinaci, která vás napadne. Jako východisko použijte základní recept a přidejte ovoce, které máte rádi.
Přejeme vám příjemné letní osvěžení.