Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Staření masa na steak

Staření masa na steak - postup přípravy

Hovězí steak je zapotřebí dělat ze stařeného masa. Co se tím ale myslí? Z masa čerstvě poraženého zvířete minutkový steak udělat nelze. Abyste získali maso dostatečně měkké a křehké, museli byste ho dlouhé hodiny dusit, čímž získáte všechno možné, jenom ne křehký steak. Proto je zapotřebí buďto maso nechat dlouho uležet ve vhodně chlazených prostorách, aby získalo na omak měkkou strukturu a tmavší barvu, anebo jej podrobit speciálnímu postupu, který tento proces urychlí. Ve skutečnosti existuje poměrně dost způsobů, jak tohoto efektu docílit. A my vám dnes poradíme jeden z nich, na který nepotřebujete nic víc, než jen to maso a trochu soli.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka:

Návod na staření masa krok za krokem

Trikem, který se vám chystáme ukázat, vyrobíte jemný a měkký steak z úplně každého kusu masa. Všechny steaky mohou být stejně skvělé a měkké a už nikdy si za stařené maso nebudete muset připlácet. Pojďte se s námi podívat, jak moc jednoduché to je.






1. Nakrájejte maso, jak jste zvyklí

Když chcete vyrábět steak, nakrájejte maso podle toho, jak moc propečený byste ho na talíři rádi měli. Pokud toužíte po tzv. well done, tedy propečeném steaku, stačí vám k tomu centimetr až centimetr a půl silný plátek masa, který se propeče, sotva se dotkne pánve. Pokud však toužíte po růžovém prostředku či steaku krvavém, tedy medium rare, je lepší nakrojit jej minimálně na dva centimetry silné. Tak máte možnost dodatečně ovlivňovat, jak moc se vám maso při úpravě upeče.



2. Narovnejte plátek masa na talíř a zasypejte ho solí

Připravte si nejlépe mořskou sůl, nebo případně jakoukoliv běžnou stolní potravinářskou sůl, kterou seženete v supermarketu. Celý povrch plátku masa zasypejte silnou vrstvou soli tak, aby žádný kousek nezůstal nepokrytý.



3. Nechte sůl působit

Šéfkuchaři doporučují nechat sůl na mase působit na každých 2,5 centimetrů masa 1 hodinu. Pokud máte plátek o 7,5 centimetrech, nechejte ho tedy 3 hodiny. Sůl během této doby vytáhne z masa přebytečnou vlhkost, čímž tkáň získává jemnost a pružnost.




4. Maso opláchněte

Poté, co jste nechali maso v soli ležet dostatečně dlouho, je potřeba se soli nasáklé tkáňovým mokem z masa zbavit. Proto každý plátek vezměte pod kohoutek se studenou čistou vodou a důkladně ho omývejte tak dlouho, dokud veškerá sůl nezmizí.

Pokud máte po ruce plátek masa z téhož kusu, který procesem zestařování neprošel, můžete krásně porovnat výsledek. Zatímco původní maso je sytě růžovočervené, zestařený kousek je nahnědlý a na omak měkký a pružný.



Nyní můžete maso upravovat tak, jak jste zvyklí a nemusíte se bát, že váš steak nebude to pravé ořechové. Přejeme vám příjemnou zábavu při vaření a hlavně dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů