Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečená kachna

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Pečená kachna - postup přípravy

Letní horké dny jsou specifické i tím, k jakým chutím tíhneme. Většinou nás oslovují spíše lehčí ovocné a nakyslé příchuti pokrmů a těžké kořenité pokrmy nás touto dobou příliš neoslovují. I když během této doby dáváme přednost spíše zeleninovým salátům než pečenému masu, občas nás přeci jen přepadne chuť na šťavnatou propečenou kachničku. Jenže bychom jí rádi dodali trochu té letní svěžesti. Jak na to? Poradíme vám v našem receptu, který voní pečeným masem i sladkokyselým tropickým ovocem.

Ingredience pro:
4 porce

Maso

Omáčka

Kuchařka
Kuchařka:

Celou kachnu důkladně umyjte, očistěte ji od zbytků peří a odřízněte ocásek s mazovými žlázami, abyste se vyhnuli specifickému kachnímu zápachu.




Připravte marinádu.

V misce smíchejte 120 mililitrů čerstvé pomerančové šťávy se sójovou omáčkou, přidejte lžíci pomerančové kůry, očištěný a nastrouhaný čerstvý zázvor a 1 polévkovou lžíci medu. Všechny přísady dobře promíchejte.

Kachnu vložte do vhodné nádoby a marinádou ji důkladně pomažte zvenčí i zevnitř a případný zbytek marinády přelijte přes ni. Přikryjte nádobu s kachnou přilnavou fólií a dejte ji na 1 den chladit do lednice, aby se maso natáhlo marinádou. Nezapomeňte kachnu v misce pravidelně otáčet, aby se lépe v marinádě proležela.

Po jednom dni vyndejte kachnu z lednice. Omyjte jablka, odstraňte semeník a nakrájejte je na kolečka. Pekáč vyložte alobalem a vyskládejte po jeho obvodu obdélník z jablečných plátků.

Vyndejte kachnu z marinády a potřete ji směsí červené papriky, sušeného česneku a jedné špičky skořice.

Připravte nádivku: očistěte zbylá jablka a nakrájejte je na plátky. Vhoďte je do misky, přidejte jednu lžíci medu a špetku skořice. Promíchejte, kachnu těmito jablky naplňte a zašijte ji kuchařskou nití nebo zajistěte otvor špejlí. Položte kachnu do pekáče na plátky jablek a zakryjte ji svrchu alobalem.

Vložte kachnu péct do předehřáté trouby na 180 stupňů po dobu 2 hodin. Půl hodiny před dopečením kachnu vyndejte z trouby, vyberte z alobalu veškerý výpek, znovu zakryjte alobalem a dejte dopéct.


Mezitím připravte omáčku: Do kastrolu nalijte výpek, který jste sebrali z pekáče s kachnu, přidejte med, skořici, pomerančovou a citronovou šťávu. Ingredience smíchejte, postavte na kamna a přiveďte k varu.

V trošce studené vody rozpusťte škrob a přidejte ho do rendlíku s omáčkou. Znovu přiveďte k varu a vařte, dokud nezhoustne. Pak přidejte dužninu z pomeranče a vařte další 2 až 3 minuty a odstavte z kamen.

Vyndejte kachnu z trouby. odstraňte krycí alobal, lžičkou maso přelijte šťávou pod kachnou a pokud není zlatavá tak, jak si představujete, dejte ji dopéct rozbalenou dalších 20 minut s pootevřenými dvířky trouby.

Po dopečení kachnu nechte ještě 20 minut odpočívat a pak podávejte doplněnou o sladkokyselou ovocnou omáčku a ozdobenou plátky čerstvého pomeranče.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů