Domácí tvrdý sýr - postup přípravy
Výroba domácího sýra je velmi zajímavý proces, který leží někde na hranici mezi kulinářstvím a chemií. Potřebujete k tomu jen několik litrů nepasterizovaného mléka, pár gramů syřidla a trocha umu a trpělivosti. Odměnou vám bude kvalitní tvrdý sýr, který se obejde bez zbytečné vody a nejrůznějších chemických konzervačních látek, které běžně najdete v produktech z obchodu. Mnoho lidí, kteří výrobu sýra vyzkoušeli, se jí nemohou nabažit a mají ze sýrařství svůj nový a zábavný koníček. Navíc čím více sýrů vyrobíte, tím lepší chuť a texturu má. Je to zvláštní druh umění, u kterého zkušenosti hrají svou zásadní a nezastupitelnou roli. Pojďte s námi vyzkoušet své první krůčky v tomto oboru a třeba i vy získáte svou novou zálibu.
Ingredience
Návod na přípravu:
K výrobě je zapotřebí kvalitní a čerstvé mléko, které není pasterizované. Nejlepší bude, když seženete čerstvé mléko přímo z kravína či ještě lépe z farmy. Budete tak mít jistotu, jakými procesy vaše mléko prošlo.
Pokud navíc zvolíte farmu, kde se zvířata pasou na trávě, získáte tím mléko mnohem zdravější a obohacené o vitaminy, které v mléce krav krmených šrotem a běžnými krmivy nenajdete.
Mléko nalijte do hrnce a zahřívejte ho na 35 °C. Teplotu si hlídejte pomocí ponorného teploměru. Přesné hodnoty jsou v tomto procesu zásadní. Pak odstavte z kamen.
Po dosažení správné teploty přidejte k mléku zakysanou smetanu a jednu minutu důkladně míchejte, aby se smetana v mléce rozplynula.
Předem si převařte si vodu a nechte ji vystydnout. V půlce hrnku této převařené a zchladlé vody pak rozpusťte syřidlo a nalijte ho do hrnce s mlékem a znovu asi minutu míchejte. Pak hrnec s mlékem zakryjte poklicí a nechte hodinu až dvě stát.
Během této doby začne mléko měnit konzistenci a stane se z něho pružná hmota. Hmotu poté nožem nakrájejte na kostičky asi 3 centimetry velké a během toho se pokuste nedotýkat se sýra, dokud se nezačne oddělovat syrovátka.
Vložte hrnec do horké vody a zahřívejte ve vodní lázni na teplotu kolem 40 až 42 °C. Tento proces může trvat kolem 30 až 50 minut. Během toho se sýrová sraženina začne smršťovat a tuhnout. Za další hodinu se sýr usadí na dně nádoby. Zkuste ho ochutnat. Pokud se vám bude lepit na zuby, znamená to, že je připraven.
Přeceďte syrovátku přes cedník, sýr nasolte a napěchujte do nějaké vhodné formy, jako je např. plastový kbelík, a horní část zatlačte víkem a zatěžkejte vhodným závažím. Takto nechte 2 hodiny.