Běloruské draniki s mletým masem - postup přípravy
Možná vám vrtá hlavou, o jaký recept se vlastně momentálně jedná. Draniki jsou běloruské bramborové placky, které jsou považované za tamější národní jídlo. Daly by se tak trochu přirovnat k českým bramborákům. Nyní se můžete inspirovat obdobným receptem, který je obohacený o mleté maso.
Ingredience
Nejprve si oloupejte brambory a cibuli. Poté obojí omyjte pod vlažnou vodou a nastrouhejte na jemném struhadle do mísy. K zelenině přidejte vejce, hladkou mouku a ochuťte solí a mletým pepřem. Směs dobře promíchejte, abyste získali hutné, avšak vláčné těsto.
Až budete mít připravené těsto, rozpalte si na pánvi přiměřené množství slunečnicového oleje. Na něj následně navrstvěte lžící čtyři stejně velké hromádky bramborového těstíčka a nechte péct. Na draniki pak položte kousek osoleného a opepřeného mletého masa a přikryjte další vrstvou bramborové směsi. Průběžně otočte a smažte i z druhé strany do zlatova.
Ideální bude, když si plotnu nastavíte na střední až mírný plamen, aby se bramborové těsto nepřipalovalo a dokonale se propeklo i hovězí maso uvnitř. Hotové draniki položte na savé papírové utěrky a odsajte přebytečný tuk. Podávejte teplé se zakysanou smetanou, nebo česnekovou omáčkou.
Možné je pochutnat si na pokrmu i s jakýmkoliv zeleninovým salátkem, či nakládanou zeleninou. Chutné budou draniki i s jakoukoliv studenou omáčkou, jako je kečup, tatarka, nebo majonéza. Možností je nahradit hovězí maso jiným, například kuřecím, nebo vepřovým. Přejeme dobrou chuť.