Bramborové tyčinky - postup přípravy
Bramborové tyčinky jsou jednoduchou pochutinou, která se může jíst samostatně, případně s omáčkami nebo dipy, jako drobné slané mlsání. Tyčinky jsou poměrně měkké a vydatné a oceníte je jako svačinku nebo pohoštění pro návštěvu. Jejích příprava je vcelku jednoduchá, i přestože se jedná o mírně časově náročný a pracný recept. Výsledek ovšem vždy stojí za to.
Ingredience
Oloupané brambory vložíme nenakrájené do hrnce s vodou, osolíme a vaříme, dokud nezměknou. Jakmile jsou brambory měkké, sundáme hrnec ze sporáku, scedíme a necháme trochu vychladnout.
Ještě horké brambory rozmačkáme a přidáme olej – dobře promícháme. Poté přidáme zakysanou smetanu a utřený nebo prolisovaný česnek. Následně přidáme pepř a mouku a těsto opět důkladně promícháme.
Sýr nastrouháme na jemném struhadle, nasypeme do těsta a rovnoměrně vmícháme. V této fázi by již měla směs vychladnout. Nakonec přidáme celé vejce a vypracujeme homogenní bramborovou směs.
Směs (těsto) napěchujeme do cukrářského sáčku. Troubu si rozehřejeme na 180 °C. Připravíme si plech, který vysteleme pečicím papírem nebo vymažeme rostlinným olejem. Na plech postupně tvarujeme tyčinky, které před pečením ještě potřeme olejem. Jakmile jsou tyčinky připraveny, vložíme plech do trouby a pečeme přibližně 7-10 minut, dokud nezezlátnou.