Banánové lívanečky - postup přípravy
Pokud máte rádi palačinky a lívance, pak se vám bude líbit náš dnešní recept na jedny poněkud netradiční. Jsou totiž z banánů a tvarohu. Jsou tak neuvěřitelně voňavé a lahodné, že budete litovat, že jste rovnou nezadělali na druhou dávku (čímž vám zároveň chceme nenápadně poradit!). Uvidíte, že vaše děti nebudou chtít ke snídani už nikdy nic jiného.
Ingredience
Banány oloupejte a nakrájejte je na kousky.
Ty pak vložte na pánev či do hrnce s trochou vody, zakryjte je pokličkou a na středním ohni je chvíli duste, dokud nezměknou. Když jsou banány dostatečně měkké, vidličkou je rozdrťte na kaši.
K banánové kaši pak vyklepněte jedno vajíčko, přidejte k ní také tvaroh, skořici, trochu cukru (ten můžete vynechat, pokud máte banány dostatečně zralé a sladké) a špetku soli a nakonec vše zaprašte moukou a důkladně rozmíchejte, abyste získali hladké a jednolité těsto.
To by mělo být dostatečně soudržné na to, abyste z něho mohli odebírat kousky a na lehce pomoučněné ploše je vyválejte na kuličky, které pak rozplácněte na tenké placky.
Na kamnech si rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a když je dostatečně horká, rozložte na ni několik banánových placiček. Oheň zmírněte na střední úroveň a placky opékejte z obou stran několik minut, dokud krásně nezezlátnou.
Pak placičky vyndejte z pánve, nechte osušit na papírových utěrkách, abyste odsáli přebytečný olej a můžete s radostí podávat doplněné o med, ovocnou zavařeninu, zakysanou smetanu či tvaroh.
Velmi dobře chutná pomazánka vyrobená z rozpuštěného medu a trošky másla, které smícháte dohromady do homogenní konzistence. Je to tradiční pomazánka na lívance z dalekého slunného Maroka, která dodá lahodnou příchuť i těm našim banánovým dobrůtkám.