Sýrové placky z kefírového těsta - postup přípravy
Chlebové placky ve stylu tortilly jsou skvělé a celosvětově oblíbené. Prakticky každý národ na světě má svou vlastní variantu receptu na tenký a placatý chléb, který je využitelný jako surovina pro výrobu nejrůznějších sladkých i slaných pokrmů. Pokud také toužíte připravit si placky doma, pak pro vás máme jednoduchý recept na jejich výrobu z prostého kefírového těsta z těch nejprostších surovin.
Ingredience
Vejce vyklepněte do misky, přidejte k němu půl lžičky soli a přilijte dvě deci kefíru. Důkladně vše promíchejte do hladka metličkou.
Do jiné misky nasypejte hladkou mouku, přidejte k ní prášek do pečiva a promíchejte. Přilijte do mouky směs kefíru a vajíček a uhněťte těsto. Během hnětení pak k těst přidejte ještě jednu polévkovou lžíci rostlinného oleje.
Nejprve začněte míchat těsto vařečkou a poté, když se spojí do drobkovité konzistence, pokračujte ve hnětení ručně.
Když vytvoříte pevné, pružné a nelepivé těsto, poprašte pracovní plochu trochou hladké mouky a z těsta vyválejte tenkou placku.
Na hrubém struhadle nastrouhejte sýr a posypejte jím celý povrch těstové placky.
Tu pak stočte do pevné roličky a pokrájejte ji na menší kousky. Každý z nich pak opět vyválejte na placku, případně je jen rozmačkejte prsty.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a smažte všechny placky na středním ohni z obou stran dozlatova.
Po dosmažení vyložte hotové placičky na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečnou mastnotu a podávejte jako běžnou náhradu za chléb a jiné pečivo.