Babiččiny palačinky - postup přípravy
Palačinky patří mezi velice oblíbenou sladkou pochoutku. Každý je však připravuje trochu jinak. Pokud nemáte vlastní rodinný recept, můžete se inspirovat tímto skvělým tipem na palačinky vláčné, tenké a na jazyku se rozplývající. K snídani nebo svačině budou perfektní.
Ingredience
Nejprve si oddělte bílky od žloutků. Poté bílky dejte do lednice, použijete je za chvíli. Nyní si v míse smíchejte třetinu mléka z celkové množství spolu s droždím, cukrem, žloutky, rozpuštěným a vychladlým máslem. V další fázi vlijte zbývající mléko, vsypte sůl a po částech přidávejte i hladkou mouku. Vypracujte metličkou nebo mixérem hladké polotekuté těsto bez hrudek. Nakonec ještě zakomponujte do těsta vyšlehaný bílkový sníh a olej. Hmota bude krásně nadýchaná.
Nyní si rozpalte na pánvi trochu slunečnicového oleje a smažte na něm palačinky dozlatova z obou stran. Až budou hotové, můžete je samozřejmě plnit čímkoliv se vám zachce. Vhodná bude marmeláda, domácí džem, Nutella, skořicový cukr, nebo třeba sladký tvaroh. Skvělé budou palačinky i s kompotovaným ovocem, čokoládovou polevou a případně i vanilkovou zmrzlinou. Je jen na vás, jak si je připravíte. Přejeme tak jako tak dobrou chuť.
Tipy na závěr
Pokud nemáte rádi droždí (které může dodat těstu specifickou vůni i chuť), lze nahradit klidně jedlou sodou nebo kypřícím práškem do pečiva. Palačinky budou stejně tak nadýchané, jako byste připravovali původní recept. Pro intenzivnější chuť těstíčka je vhodné použít mléko plnotučné a domácí vajíčka. Milovníci kakaových sladkostí mohou vytvořit palačinky s kakaem. Stačí jej do těsta před pečením přisypat.