Plněné kuřecí tyčinky se sýrem nebo bylinkovým máslem - postup přípravy
Vánoční nebo silvestrovská tabule si žádá trochu zpestření. Zejména pokud čekáte větší společnost. Potěšte své hosty i rodinu zajímavou a lahodnou dobrotou, která je originální, sytá a přitom jednoduchá na přípravu i suroviny a nenáročná na čas. Přesně takové jsou speciální kuřecí masové tyčinky. Jsou máslově jemné, plné sýra a delikátně kořeněné kurkumou a sušeným česnekem. Téhle dobrotě nikdo neodolá!
Ingredience
Mleté kuřecí maso vložte do hluboké mísy, přidejte sůl, mletý černý pepř. Přidejte podle chuti pár polévkových lžic majonézy a dobře promíchejte.
Oloupejte cibuli, překrojte ji na poloviny a ostrým nožem ji nasekejte na co nejjemnější kostičky. Můžete ji také nastrouhat, anebo rozmixovat v mixéru. Cibuli pak přidejte do mísy s masovou směsí a znovu rozmíchejte.
Tvrdý sýr nastrouhejte nejlépe na jemném struhadle. Máslo nakrájejte na kostky a kopr, pakliže máte čerstvý, opláchněte pod vodou, osušte papírovými utěrkami a nasekejte najemno.
Na pracovní plochu rozprostřete obdélník z potravinářské fólie. Lžící odeberte trochu masové hmoty a vyklopte ji na fólii. Rozmačkejte ji na obdélník tak, aby bylo maso co nejtenčí. Kostku másla obalte v nasekaném kopru a vložte ji do středu masové placky. S pomocí fólie pak masové plátky stočte do kompaktních tyčinek.
Stejným způsobem zpracujte i zbytek masového těsta, přičemž máslo obalujte střídavě v kopru a ve strouhaném sýru. Hotové tyčinky vložte na 30 minut do mrazáku a připravte si těstíčko.
Do misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim červenou papriku, dvě špetky soli, sušený česnek a kurkumu a také čtvrt skleničky vody. Směs zahustěte kukuřičnou a hladkou pšeničnou moukou a nakonec přidejte i prášek do pečiva nebo jedlou sodu. Promíchejte do konzistence husté smetany.
Zmrazené tyčinky pak obalte v těstíčku a na rozpálené pánvi s vyšší vrstvou oleje smažte dozlatova. Tyčinky podávejte ještě teplé a posypané sekanými bylinkami.