Recept na kapří hranolky - postup přípravy
Smažený kapr je vánoční klasika. Je tak proslulý a oblíbený, že si málokdo umí kapra představit připraveného jinak než v klasickém trojobalu. To je ale jenom jedna z mnoha variant receptů s kapřím masem, které můžeme v kuchyni použít. My vám přinášíme jeden další. Jsou to lahodné smažené kapří hranolky, které mají příchuť Asie a vnesou svěží vítr do vaší kuchyně. Vyzkoušejte je, určitě vám zachutnají.
Ingredience
Kapří filety důkladně umyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovými utěrkami a rozkrájejte je na užší a podlouhlé kousky. Ty vložte do mísy, osolte je, opepřete, přidejte prolisovaný česnek, mletý zázvor a drcený kmín. Nakonec vše zalijte trochou sójové omáčky a důkladně promíchejte, aby se maso obalilo kořeněnou směsí. Mísu pak zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a vložte do lednice odležet nejméně na půl hodiny, aby se maso nasáklo příchutěmi koření.
Po odležení vyndejte rybí maso z lednice. Připravte si hluboký talíř, do kterého nasypejte hladkou mouku, přidejte k ní červenou papriku a škrobovou moučku. Dobře promíchejte a v této směsi obalte každou jednotlivou kapří tyčinku.
Na kamnech rozehřejte pánev s vrstvou oleje a smažte hranolky z obou stran dozlatova. Po vyjmutí z pánve pak položte osmažené kapří hranolky na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný olej po smažení. Ještě čerstvé pak servírujte na talíř s čerstvým zeleninovým salátem, bramborovými hranolky a nějakou vhodnou studenou omáčkou. Skvěle chutná třeba zakysaná smetana se strouhaným křenem.
Kapří hranolky ze třeboňského kapra jsou vyhlášenou jihočeskou specialitou. Díky našemu receptu je můžete vyzkoušet i vy u sebe doma.
Dobrou chuť.