Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové placky s kefírem a koriandrem

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Bramborové placky s kefírem a koriandrem - postup přípravy

Bramboráky jsou česká klasika. Neodmyslitelně do nich patří mimo brambor také drcený česnek a majoránka, které těmto smaženým plackám ze strouhaných brambor dodají jejich charakteristickou „pravou českou“ příchuť. Už vás ale napadlo zkusit tyto dvě přísady vynechat a nahradit je jinými druhy koření? Co třeba takový mletý koriandr a těsto naředit kefírem? No vážně, zkuste to a uvidíte, že lepší bramboráky jste ještě nikdy nejedli!

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory důkladně umyjte a oloupejte slupku. Osušte je papírovými utěrkami a nastrouhejte je na jemném struhadle.




Slijte strouhané brambory od přebytečné šťávy, případně je trochu vymačkejte v čisté bavlněné utěrce a vložte je do hluboké mísy.

Přilijte ke strouhaným bramborám čtyři sta mililitrů kefíru, přisypejte šest lžic mouky a jedlou sodu a všechny suroviny vzájemně důkladně promíchejte.

Pak přidejte sůl a pepř, vyklepněte do bramborové mísy také dvě vajíčka a dochutíme čtvrt lžičkou mletého koriandru. Znovu celou směs velmi důkladně promíchejte, abyste vytvořili hladké a jednolité, polotekuté těsto.

Na kamnech rozpalte pánev se silným dnem a nalijte na ni trochu rostlinného oleje. Když je dostatečně horká, zmírněte plamen a vylijte na ni první naběračku bramborového těsta. Smažte jej z každé strany na mírném ohni asi 3 až 4 minuty dozlatova. Po dosmažení placku položte na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný olej po smažení.

Abyste udrželi placky i po dosmažení teplé, můžete na druhé plotýnce na velmi jemném teple rozehřát druhou pánev a hotové bramboráky na ni vyskládejte a zaklopte pokličkou. Tak vydrží čerstvé a teplé až do chvíle, kdy je budete podávat.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů