Tradiční vánoční smažený kapr

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
60 minut
ČAS VAŘENÍ
30 minut
NÁROČNOST
Snadná

Tradiční vánoční smažený kapr - postup přípravy

Smažený kapr je spolu s bramborovým salátem neodmyslitelnou a tradiční součástí české slavnostní štědrovečerní tabule. Pakliže jste si však dosud vystačili s vepřovými řízky a rádi byste letos poprvé vyzkoušeli tuto rybí klasiku, ale nejste si jistí, kudy přesně na to, přinášíme vám osvědčený recept, který vám vaše předvánoční přípravy usnadní a můžete si být jistí, že se vám vaše kulinářské dílo zaručeně podaří.

Rybu očistěte od šupin, odřízněte hlavu a ploutve a vykuchejte vnitřnosti. Důkladně maso umyjte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na porce. Ze všech stran osolte, případně opepřete a posypejte kořením na rybu.

Do hlubokého talíře nasypejte strouhanku, do druhého hladkou mouku a do třetího vyklepněte dvě vajíčka, která rozšlehejte vidličkou do hladké konzistence. Každý kapří filet pak obalte nejprve v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.




Na kamnech rozehřejte pánev s vrstvou oleje. Když je horká, zmírněte plamen na střední úroveň a osmažte filety z obou stran dozlatova. Při smažení by vrstva tuku měla dosahovat alespoň do poloviny výšky porcí kapra.

Osmažené ryby vyjměte z pánve a vložte je na talíř s papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný tuk. Ihned po dosmažení rybu podávejte spolu s kouskem citrónu a bramborovým salátem. Pakliže nemůžete pokrm ihned podávat, uchovejte po dosmažení rybu v teple a nenechte ji vychladnout. To se vám nejlépe podaří například v troubě zapnuté na 50 °C, ve které dosmaženou rybu necháte prohřívat až do doby podávání.

Dobrou chuť.

Galerie

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 220 hlasů
Nahlásit chybu
141 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty