Bramborové lupínky rychle a jednoduše v mikrovlnné troubě - postup přípravy
Bramborové lupínky jsou oblíbenou pochutinou, kterou si lidé dopřávají jak při výjimečných příležitostech, tak při odpočinkových večerech v teple domova. Kupované chipsy však obvykle obsahují řadu nezdravých přísad včetně vysokého obsahu soli a stabilizátorů. Zdravější verzi chipsů je možné si připravit z brambor smažením jednotlivých lupínků – tímto způsobem je sice možné regulovat obsah dochucovadel, je však stejně potřeba použít velké množství oleje, který se lupínků vsakuje a zvyšuje jejich kalorickou hodnotu. Zdravější alternativou je pak příprava chipsů v mikrovlnné troubě.
Ingredience
- Brambory oloupejte a nakrájejte příčně na tenké plátky (o tloušťce přibližně 1-2 mm) – ke krájení můžete použít běžný rovný nebo zdobící vroubkovaný nůž, přičemž vroubků lze dosáhnout také střídáním směru řezů běžným rovným nožem.
- Plátky vložíme do misky a zalejeme vodou – necháme nasáknout 10-15 minut, dokud se z nich neuvolní bělavý škrob.
- Poté vodu z brambor vycedíme a necháme v cedníku okapat, aby voda zcela odtekla.
- Brambory dochuťte solí a kořením, důkladně promíchejte.
- Nachystejte si veliký talíř vhodný do mikrovlnky a vymažte jej olejem.
- Lupínky rovnoměrně rozložte na talíř (místo oleje lze použít pečící papír).
- Vložte talíř s lupínky do mikrovlnné trouby, nastavte ji na vysoký výkon a nechte je opékat 3-5 minut.
- Poté zkontrolujte výsledek – pokud lupínky nezhnědnou, je potřeba je nechat ještě chvíli opékat (vždy přidávejte po minutě). Lupínky jsou hotové, jakmile získají hnědavou barvu.