Marinované zelí s mrkví a paprikou - postup přípravy
Neuvěřitelně chutná přílohová zelenina, která se skvěle hodí k nejrůznějším masovým i zeleninovým pokrmům. To je marinované zelí s mrkví a červenou paprikou, které je velmi oblíbeným doplňkem jídel v mnoha restauracích. Pokud jste, stejně jako my, dlouho hledali ten správný recept na tuhle dobrotu, pak můžete slavit, protože jste ho právě teď našli! Tak nachystejte zavařovací sklenice a všechny suroviny a dejte se do nakládání. A vyrobte raději hned dvojitou dávku, ta první totiž určitě velmi rychle zmizí.
Ingredience
Nejprve připravte marinádu.
Vodu nalijte do kastrůlku a přiveďte ji na kamnech k varu. Do vroucí vody přidejte jednu polévkovou lžíci soli, sedm lžic cukru a také slunečnicový olej. Opět přiveďte k varu, sejměte z ohně a přidejte ocet.
Když je marináda hotová, nechte ji trochu zchladnout a připravte zeleninu. Z hlávky zelí odstraňte svrchní listy, omyjte ji a osušte a rozkrojte ji na čtvrtiny. Každou čtvrtinu pak ostrým nožem nakrouhejte na tenké nudličky. Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Papriku umyjte a osušte, zbavte ji jadřince i zbylých semínek a nakrájejte ji na tenké proužky.
Všechnu zeleninu smíchejte dohromady v jedné míse a rozdělte ji do zavařovacích sklenic, které jste předtím důkladně vymyli a sterilizovali ve vroucí vodě. Zeleninu do sklenic důkladně napěchujte a zalijte ji připravenou horkou marinádou. Sklenice zavíčkujte, nechte je zvolna zchladnout na pokojovou teplotu a pak je vložte na 12 hodin do lednice.
Po 12 hodinách je zelenina hotová a připravená ke konzumaci. Skladovat ji ale takto můžete i několik měsíců.
Z uvedeného množství ingrediencí získáte jednu litrovou a jednu půllitrovou sklenici.
Dobrou chuť.