Tradiční banánovo-jahodový dezert s čokoládou - postup přípravy
Tento moderně vypadající dezert se již po staletí připravuje v nezměněné podobě. Navíc je velmi chutný a vhodný jako lahodný zákusek pro každou příležitost.
Ingredience pro:
10 porcí
Ingredience
- Vejce s krupicovým cukrem vyšlehejte do bílé pěny.
- Přidejte mouku, kakao a prášek do pečiva – suché ingredience přidávejte postupně a pomalu vmíchejte do pěny, aby se vytvořilo hladké tekuté těsto.
- Dortovou formu vystelte pečícím papírem nebo vymažte máslem a těsto do ní nalejte.
- Pečte 20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
- Po upečení korpus nechte vychladnout a rozkrájejte jej na kostičky.
- Vyšlehejte 300 ml smetanu do šlehačky.
- Přidejte tvaroh a moučkový cukr a znovu vyšlehejte.
- Připravte si formu pro vyskládání dezertu.
- Na dno nalejte trochu připraveného krému, na něj rozložte kostičky korpusu a opět je zalejte krémem.
- Banán nakrájejte na kolečka a jahody na kousky.
- Rozložte ovoce na krém tak, aby byl jeho povrch pokrytý rovnoměrně.
- Dezert vložte na 1 hodinu do lednice.
- Zbytek smetany ke šlehání smíchejte s čokoládou rozlámanou na kousky a nechte rozpustit ve vodní lázni.
- Promíchejte do homogenní směsi a nechte mírně ochladit.
- Vyjměte dezert z lednice a polejte jej tenkou vrstvou čokolády.
- Poté vložte dezert opět do lednice a nechte jej chladit.
Kromě banánů a jahod lze dezert připravovat také s jinými druhy ovoce, ideální jsou šťavnaté sezónní bobule, jako maliny či rybíz.