Recept na lahodný jogurtový moučník, který budete milovat - postup přípravy
Pokud jste milovníky dobrých moučníků, koláčů nebo dortů je načase vyzkoušet tento recept. Příprava sice může zabrat nějaký ten čas, ale výsledkem bude dokonalá sladká pochoutka. Pokud vás tedy čeká oslava, nějaká významná událost, nebo si chcete jen tak hezky zpříjemnit den v týdnu, pusťte se do přípravy této dobroty.
Ingredience
Nejdříve si navážíme a připravíme veškeré ingredience, také i veškeré potřeby k přípravě zákusku jako misky, vařečku nebo formu na moučník a můžeme se pustit do toho.
Do dvou připravených misek oddělíme vaječné žloutky od bílků. Bílky si spolu se špetkou soli a troškou citrónové šťávy rozšleháme na pevnou bílou pěnu.
Žloutky naopak budeme mixérem šlehat spolu s cukrem, dokud se nevytvoří nadýchaná směs. Pozor však na to, aby se jednotlivé suroviny nepřešlehaly.
Do žloutkové směsi přidáme kukuřičný škrob, najemno nastrouhanou citrónovou kůru a řecký jogurt. Všechny ingredience mícháme, aby se vše krásně propojilo v jemnou hladkou hmotu. Poté postupně začneme přidávat bílkovou pěnu. Pomalými krouživými pohyby mícháme vařečkou nebo špachtlí, dokud se pěna řádně nevmíchá do těsta.
Vzniklou hmotu rovnoměrně naneseme do formy, vyložené pečícím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 160 – 170 stupňů a pečeme přibližně hodinu, dokud moučník nemá zlatavou barvu. Zda je už hotový můžeme vyzkoušet pomocí párátka, nebo špejle. Pokud se těsto lepí, ponecháme ještě v troubě.
Hotový moučník necháme vychladnout, během této doby může ještě mírně změnit svůj vzhled. Až dostatečně vychládne, posypeme jej moučkovým cukrem. Servírovat můžeme s jakýmkoliv ovocem, šlehačkou nebo třeba karamelovou polevou.
Náš typ: K moučníku se skvěle hodí čerstvé nebo mražené maliny a šlehačka. V létě můžeme na ozdobu přidat také lístek máty.