Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tyčinky se slaninou a sýrem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Tyčinky se slaninou a sýrem - postup přípravy

Ať už chystáte domácí party nebo jen plánujete strávit večer s rodinou u televize, v obou případech se vám bude hodit křupavá, voňavá a lahodná svačinka. Zapomeňte na brambůrky! Upečte si namísto nich domácí preclíky se slaninou a sýrem z listového těsta. Příprava je rychlá a snazší už ani být nemůže! Jen si dejte pozor, abyste jich udělali dost pro všechny. Velmi rychle totiž mizí z talířů!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Listové těsto rozložíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a trochu ho rozválíme válečkem. Celý povrch těsta bohatě zasypeme strouhaným sýrem a rozložíme na něj plátky slaniny nebo sušené šunky.




Rádýlkem či kráječem na pizzu nebo jenom ostrým nožem podélně rozkrájejte těsto na proužky široké zhruba dva centimetry a opatrně je stočte do spirálky. Pokud chcete, můžete proužky rozkrájet na menší kousky. Můžete tak vytvořit buďto tyčinky, anebo menší krekry.

Plech vyložte pečicím papírem a opatrně na něj vyskládejte hotové slaninové tyčinky. V misce rozšlehejte jeden vaječný žloutek (anebo použijte celé vajíčko) a silikonovou štětkou potřete povrch každé tyčinky. Nakonec je zasypejte vybranými semínky a/nebo hrubozrnnou solí a vložte do trouby péct na 200 stupňů Celsia po dobu 10 až 15 minut, anebo dokud jejich povrch nezezlátne a sýr se nezačne spékat.


Nakonec vytáhněte tyčinky z trouby, nechte je trochu zchladnout, vyskládejte je na talíře či podnosy a servírujte. Skvěle chutnají i studené, ale čerstvě vytažené z trouby jsou nejlepší!

Tajný tip

Tímto způsobem můžete vytvořit preclíky z jakýchkoliv svých oblíbených surovin. Můžete pro naplnění použít různé druhy sýrů, ale také česnekové máslo nebo různé druhy bylinek či koření. Stejně tak na posyp použijte hrubozrnnou sůl a kmín, ale takové maková, sezamová nebo lněná semínka, vločkové chilli nebo sušené bylinky.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů