Křupavé sýrové twistery - postup přípravy
Taková křupavá slaná chuťovka se vždy hodí, pokud chystáte posezení s rodinou nebo přáteli, které jste dlouho neviděli. Sýrové twistery s petrželkou ocení hosté nejen k vínu, ale třeba i k dobře vyhlazenému pivu.
Těsto
Náplň
Do velké mísy si nejprve vlijte vlažné mléko a v něm rozmíchejte sušené droždí. Směs přikryjte utěrkou a nechte stát při pokojové teplotě čtvrt hodiny. Poté přidejte k surovinám rozpuštěné a zchladlé máslo, jedno vejce, sůl, prosátou hladkou mouku a rukama vypracujte vláčné homogenní těsto.
To ještě zakápněte trochou olivového oleje, prohněťte a nechte kynout v míse přikryté utěrkou asi hodinu na teplém místě.
Tvoření sýrových twisterů s petrželkou a jejich pečení v troubě
Až bude těsto řádně vykynuté, vyjměte jej na pracovní plochu, zakápněte opět olivovým olejem a rozdělte nožem na čtyři stejně velké kusy. Každý z nich vyválejte na obdélníkový plát. Dva z nich potřete změklým máslem, posypte nahrubo strouhaným tvrdým sýrem, nasekanou čerstvou petrželkou a přikryjte druhými pláty.
Okraje dobře utěsněte prsty a převálejte těsto válečkem. Nyní plát pokrájejte rádlem na pruhy stejně široké (vytvořte sudý počet). Jeden z nich vždy pomažte máslem a překryjte druhým. Twistery tedy tvořte z dvou pruhů na sobě položených. Pomoci si můžete při stáčení těsta i špejlí. Polotovary pečte při teplotě 180 °C asi 25 minut dozlatova.
Servírování sýrových twisterů s petrželkou
Upečené sýrové twistery s petrželkou nechte zchladnout a poté podávejte třeba s kečupem. Dobrou chuť.