Křehké turecké sušenky s čokoládovou polevou - postup přípravy
Chcete mít v domácích zásobách neustále něco k mlsání? Pak vsaďte na křehké turecké sušenky s čokoládovou polevou. Skladované v suchém a chladném prostředí vydrží i celou řadu týdnů. Pochutnat si tak na nich můžete skutečně kdykoliv.
Těsto
Náplň a poleva
Nejprve si v míse vyšlehejte do pěny změklé máslo pokrájené na kousky.
Poté jej propojte také s moučkovým cukrem, kukuřičným škrobem, vejcem, vanilkovým cukrem a solí.
Nakonec přisypte hladkou mouku a vypracujte rukama homogenní a vláčné těsto polotuhé konzistence.
To zabalte do potravinové fólie nebo sáčku a dejte chladit do lednice na půl hodiny.
Po uplynutí třiceti minut vyjměte máslové těsto z lednice na pomoučený vál a vytvarujte z něj několik stejně velkých kuliček.
Z těch pak vymodelujte oválky a povrch dozdobte vtisknutím vidličky.
Připravené polotovary sušenek vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě cca 10 až 15 minut při teplotě 170 °C.
Až budou sušenky upečené, vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout.
Poté je pomažte marmeládou a poslepujte po dvou.
Dále si rozpusťte v mikrovlnce nebo vodní lázni čokoládu a namáčejte v ní jednotlivé kousky sušenek.
Po zatuhnutí polevy dezert podávejte třeba s šálkem espressa nebo s teplým ovocným čajem. Přejeme vám dobrou chuť.
Pokud si budete chtít upéct více druhů máslových sušenek, není žádný problém. Udělejte si větší množství těsta a do každého kousku přidejte jiné ingredience. Možné je tedy připravit příchuť kakaovou, kokosovou, makovou, nebo třeba lískooříškovou (nebo z vlašských oříšků). Plnit lze rovněž různými preferovanými krémy nejen ovocnou marmeládou nebo džemem. Hodit se bude třeba pomazánka Nutella. Jinak můžete sušenky pojídat nejen samotné, ale i se zmrzlinovým pohárem.