Nadýchaný mramorový piškot - postup přípravy
Milujete sladké snídaně? Potom si připravte vláčný a na jazyku se rozplývající mramorový piškot, který nemá konkurenci. Díky minerální vodě v těstě se dočkáte skutečně nadýchané konzistence moučníku.
Ingredience
Nejprve si v míse vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Posléze přidejte i slunečnicový olej, citronovou kůru, sycenou minerální vodu, kypřící prášek do pečiva, polohrubou mouku a vypracujte hladké těsto polotekuté konzistence. Asi ¾ těsta následně vlijte do formy na koláč, kterou jste předtím vystlali pečícím papírem. V třetině těsta pak rozmíchejte kakaový prášek. Hmotu nakonec naneste na vanilkové těsto nerovnoměrným naléváním. Tak vznikne takzvané mramorování po upečení.
V další fázi vložte formu s těstem do trouby a pečte asi 35 minut při teplotě 175 °C. Hotový koláč vyjměte, posypte moučkovým cukrem dle libosti a po zchladnutí podávejte například s kopečkem šlehačky, s čerstvým a kompotovaným ovocem anebo s vanilkovou zmrzlinou. Hodit se bude k porci moučníku káva, čaj a kakao. Přejeme vám dobrou chuť.
Pokud budete chtít svůj piškotový moučník skutečně vyšperkovat k dokonalosti, můžete jej přelít například čokoládovou polevou a posypat strouhaným kokosem nebo mletými oříšky. Možné je do těsta před pečením rovněž zakomponovat i čerstvé borůvky, vypeckované třešně, rybíz, meruňky a podobně.