Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí zakysaná smetana hotová raz dva

Domácí zakysaná smetana hotová raz dva - postup přípravy

Nechcete utrácet v supermarketech za zakysanou smetanu? Pak si ji jednoduše vyrobte sami v domácích podmínkách. Není na tom opravdu nic složitého. Ušetříte mnoho peněz a připravíte velké množství této všestranně využitelné dobroty.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Začněte tím, že si k ruce vezmete čistou středně velkou zavařovací sklenici.




Do té vlijte tučnou smetanu ke šlehání a rozmíchejte v ní dvě lžíce bílého jogurtu.

Směs přiklopte víkem a dejte do lednice přes noc. Následující ráno opět promíchejte a nechte chladit do večera.


Poté bude vaše domácí zakysaná smetana hotová. Čím déle necháte smetanu v chladničce, tím hustější bude.

Domácí zakysaná smetana vám bude chutnat jen tak samotná. Ovšem použít ji můžete třeba k přípravě smetanových náplní do různých koláčů a zákusků. Výtečná bude i k masovým tortillám nebo k výrobě dipů.

Tip na chutný dip ze zakysané smetany

Protože brzy začne ta pravá grilovací sezóna, můžete se inspirovat skvělým tipem na domácí dip ze zakysané smetany. Potřebujete tyto suroviny:

  • domácí zakysaná smetana: cca 50 až 100 g (nebo dle preferencí)
  • čerstvá pažitka nebo petržel (jemně sekaná): asi ½ lžíce
  • prolisovaný česnek: cca 1 stroužek
  • plnotučná hořčice: dle chuti
  • nasekaná jarní cibule: ¼ kusu
  • sůl: dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti

Všechny ingredience pečlivě promíchejte v misce a poté svůj skvělý dip podávejte ke grilované krkovici, vepřové panence, nebo kuřecím špízům. Vhodné je smetanovou omáčku přes servírováním vychladit. Přejeme dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů