Vegetariánské chuťovky s mrkví - postup přípravy
Chystá se k vám návštěva a vy stále nevíte, čím ji pohostit? Zkuste kromě klasických chlebíčků připravit i zdravé mrkvové chuťovky, které ocení nejen vegetariáni. Připravené je budete mít během několika málo minut.
Ingredience
Začněte tím, že si oloupete všechny mrkve. Poté je opláchněte vodou a nahrubo nastrouhejte na struhadle do velké mísy. Ponechejte si však dvě větší mrkve na ozdobu.
Dále si rozpalte v pánvi trochu olivového oleje a na něm orestujte strouhanou mrkev. Také ji přiklopte poklicí, ať se důkladně podusí.
Dokončování mrkvových chuťovek a jejich servírování
Nyní si k ruce vezměte středně velkou mísu, vložte do ní bílý hustý jogurt a promíchejte jej spolu s majonézou, loupaným a lisovaným stroužkem česneku, se solí a restovanou mrkví. Směs lžící navrstvěte na tác nebo talíř a obklopte tenkými plátky mrkve, kterou jste si nechali na zdobení. Chuťovky podávejte například s čerstvou bagetkou. Mrkvovou směs ostatně můžete nanášet i na chlebíčky z veky. Dozdobené petrželkou budou dokonalé.
Různé variace zeleninových chuťovek
Kromě mrkve můžete obdobné zeleninové chuťovky připravit i z restované petržele, celeru, hlávkového zelí anebo třeba sladké očištěné papriky pokrájené na tenčí nudličky. Možné je také bílý jogurt nahradit zakysanou smetanou, která dodá směsi zase odlišnou chuť. A pro vylepšení pomazánky je možné přidat i nahrubo strouhaný čedar, goudu nebo eidam.
Verze pro masožravce
Pokud se bez uzeniny neobejdete, můžete samozřejmě do směsi zakomponovat i nahrubo strouhanou libovou šunku či jiný měkký salám. Hodit se bude i klobáska či grilované kuřecí maso.