Domácí karamelové kondenzované mléko - postup přípravy
Rádi pečete nejrůznější moučníky a zákusky? Pak vám rozhodně přijde vhod domácí kondenzované mléko, které se hodí do kdejakého krému. Při správném skladování v lednici vám vydrží klidně i několik týdnů do další spotřeby.
Ingredience
Začněte tím, že si v menším hrnci zahřejete vodu spolu s krupicovým či krystalovým cukrem. Až se hmota zcela rozpustí, vložte do ní i změklé máslo + sůl a pokračujte v zahřívání i míchání.
V momentu, kdy získáte hladkou polotekutou směs hnědé barvy, vlijte do hrnce mléko. Buďte ovšem opatrní, tekutina začne vřít a vzdouvat se. Nezapomeňte neustále míchat, aby se mléko nepřipálilo ke dnu. Nakonec přijde na řadu sušené mléko a po pár minutách vaření máte hotovo.
Skladování karamelového kondenzovaného mléka
Hotové karamelové kondenzované mléko nechte mírně zchladnout a poté přemístěte do uzavíratelné sklenice. Hmotu skladujte určitě na chladném místě, aby se nezkazila. Ideálním místem je tedy lednice. Z domácí směsi lze připravit lahodné krémové náplně do dortů, zákusků i piškotových rolád.
Jak připravit klasické kondenzované mléko?
Pokud vás nezaujalo kondenzované mléko s karamelovou příchutí, můžete zkusit připravit třeba to klasické. Potřebujete tyto suroviny:
- plnotučné mléko: 600 ml
- změklé máslo: 40 g
- krupicový cukr: 200 g