Kávový dort s krémem z mascarpone a čokoládovou polevou - postup přípravy
Lahodný vrstvený dezert s kávovým korpusem i smetanovým krémem z mascarpone se pyšní vláčnou strukturou, jemnou čokoládovou polevou a chutná, jako byste odkrajovali obláčky z nebe. Od téhle dobroty vás dělí jen necelé dvě hodinky přípravy, včetně pečení, a pár jednoduchých surovin. Ani postup není nijak složitý, provedeme vás jím krok za krokem.
Těsto
Krém
Sirup
Poleva
Do hrnce nalijte mléko, přidejte cukr a kávu a na mírném ohni zahřejte tak, aby se směs nezačala vařit. Když je mléko horké, odstavte z kamen a přidejte k němu změklé a na kostičky pokrájené máslo a pak čtyři lžíce medu. Důkladně rozmíchejte, aby se všechny přísady rozpustily.
V hluboké misce smíchejte prosátou hladkou mouku s kakaem a jedlou sodou. Do jiné misky vyklepněte vajíčka, přidejte k nim špetku soli a vyšlehejte do hladké pěny, kterou pak spolu s oslazeným mlékem vlijte do směsi mouky a kakaa a dobře promíchejte.
Do plechu o rozměrech 20 x 25 cm vlijte asi čtvrtinu těsta a vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C péct asi 15 minut.
(Korpus můžete péct i v celku a po dopečení jej rozdělíte na 4 pláty, ale pokud těsto rozdělíte už před pečením a každý plát upečete zvlášť, bude to sice pracnější, ale ušetří vám to nervy i případný pokažený dort při neúspěšném podélném krájení).
Zatímco se těsto peče, vyšlehejte šlehačku spolu s mascarpone, vanilkovými semínky a případně s cukrem.
Když jsou pláty těsta dopečené, začněte skládat dort. Na tác položte první korpus a zalijte ho kávou. Na těsto navršte třetinu smetanového krému a zaklopte druhým korpusem. Opět polijte kávou, zakryjte šlehačkou a pokračujte, až vám dojdou patra. Poslední vrstvu tvoří korpus, který opět polijte kávou a směsí rozpuštěné čokolády a mléka.
Hotový koláč vložte do lednice alespoň na 3 až 4 hodiny ztuhnout. Pak naporcujte a s chutí podávejte.