Sladkokyselé a velmi křupavé nakládané okurky s ovocným listím, česnekem a chilli - postup přípravy
Máte svůj rodinný recept na nakládané okurky? Co takhle vnést do zavařovacích rituálů svěží závan a obohatit svůj repertoár i zásoby ve spíži o okurky provoněné divokým kořením a tak křupavé, že se vám o nich ani nesnilo? Poradíme vám, kudy na to.
Ingredience
Okurky umyjte, vložte je do mísy a zalijte je ledovou vodou, kde je nechte asi 3 hodiny. Pak je znovu umyjte.
Na dno vysterilizované zavařovací nádoby o objemu 1 litr vložte listy rybízu a višní, kousek křenového listu, bobkový list, hořčičná semínka, kuličky pepře a nového koření. Přidejte nasekaný stroužek česneku, kousek chilli papričky a oba květy kopru.
Nádobu pak naplňte okurkami tak, aby byly co nejkompaktněji u sebe a vešlo se jich do nádoby co nejvíce. V rychlovarné konvici uvařte vodu a nalijte ji do sklenice s okurkami. Nechte je takto stát 7 minut a pak vodu z okurek vylijte do hrnce. Přidejte předepsané množství cukru, soli a octa (nepočítají se na litr vody, ale na množství vody v litrové sklenici naplněné okurkami) a přiveďte k varu.
Vroucí marinádu pak nalijte zpátky do sklenice s okurkami, pevně ji uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru. Přikryjte ručníkem nebo dekou a nechte zvolna úplně vychladnout (obvykle přes noc). Pak okurky otočte zpátky a uskladněte do lednice nebo do studeného sklepa, kde vám vydrží klidně i déle než rok (tak dlouho tam nejspíš ale nezůstanou, jsou totiž tak chutné, že zmizí z talíře dřív, než by vám bylo milé, raději proto vyrobte více než jednu sklenici).
Hotové okurky podávejte jako doplněk pečeného, smaženého či grilovaného masa spolu s bramborami či jinou přílohou a užijte si tu lahodnou chuť.