Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Klasická domácí kulajda

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Klasická domácí kulajda - postup přípravy

Kulajda je trochu jako svíčková. Teoreticky existuje jeden recept, který má ale v praxi nekonečné množství obměn a variací. Vyzkoušejte rodinnou verzi kulajdy od paní Marie Kopalové, s jistotou si ji také oblíbíte.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostky. Houby, pokud jsou sušené, předem namočte a nechte nasáknout. Použít můžete i mražené, anebo třeba nakládané v octě. V každém případě je nakrájejte na menší kousky.

2. KROK

V hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm hladkou mouku mírně dozlatova. Zalijte ji trochou vody nebo vývarem, přičemž svižně míchejte, aby se jíška rozpustila, a nechte ji krátce povařit. Přidejte nakrájené brambory a houby (máčíte-li sušené, přidejte je i s vodou, v níž se máčely), polévku osolte, zalijte vodou či vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou (pokud chcete použít kyselé houby, počkejte s jejich přidáním, až budou brambory měkké, jinak by se neuvařily).

3. KROK

Přidejte nadrobno krájený kopr a za stálého míchání přilijte rozkvedlaná vejce. Polévku zjemněte smetanou, dochuťte solí, octem, případně cukrem, nechte ještě minutku provařit a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů