Brambory v kotlíku s masem a cibulí po sibiřsku - postup přípravy
Brambory se používají jako příloha k tolika druhům jídel, že nám tak trochu zevšedněly. Existuje ale řada možností, jak bramborám vdechnout nové a neotřelé kouzlo. Přinášíme vám unikátní recept až z daleké a mrazivé Sibiře, ve kterém hrají hlavní roli brambory a pořádné kusy masa. Rustikální dobrota se připravuje v kotlíku, nicméně stejného výsledku dosáhnete i doma ve své pánvi. A budete se olizovat až za ušima.
Ingredience
Nejlepších výsledků dosáhnete přípravou brambor v kotlíku nad otevřeným ohněm. Získají tak neopakovatelné kouzlo a vůni dřeva. Ve skutečnosti ale bude tento pokrm chutnat stejně dobře, i když ho připravíte v pohodlí své kuchyně v hluboké pánvi.
Oloupejte brambory, které by měly být přibližně stejně veliké, aby se uvařily všechny za stejnou dobu.
Oloupejte také cibuli, překrojte ji na poloviny a ty nakrájejte na půlkruhové proužky, které od sebe jemně oddělte rukama.
Maso omyjte a osušte a nakrájejte ho na větší kostky (asi jako krájíte na guláš).
Rozehřejte nad ohněm kotlík (nebo na kamnech pánev) na vysokou teplotu a rozpusťte v něm vepřové sádlo, případně slunečnicový olej (jestliže použijete sádlo, dejte si pozor, aby vám nezačalo hořet, má totiž nižší bod vzplanutí). Na pánev přidejte maso a smažte ho ze všech stran dozlatova. S tímto krokem nespěchejte. Čím lépe maso osmažíte, tím více chuti a vůně bude v hotovém pokrmu.
Když je maso hotové, přidejte k němu oloupané syrové brambory v celku a nechte je smažit v oleji, dokud na povrchu nezískají zlatavě hnědou barvu.
Pak přidejte do kotlíku také pokrájenou cibuli, čerstvě mletý černý pepř a také sůl. Promíchejte a zalijte vodou až k okraji kotlíku (asi 250 až 300 ml), aby byly všechny brambory celé potopené.
Zakryjte kotlík, snižte teplotu, je-li to možné, a duste doměkka, což bude trvat v průměru kolem 30 minut.
Podávejte čerstvé na velikém talíři a zasypejte povrch sekanými zelenými bylinkami.
Dobrou chuť.