Červený samet – nejlahodnější krémové kuličky v červené krustě - postup přípravy
Jeden z nejoblíbenějších a nejlahodnějších dezertů, které kdy spatřily světlo světa. To jsou krémové kuličky obalené v červené sušenkové krustě. Tato delikátní kombinace potěší všechny, kteří mají rádi sladké a dokonce i ty, kteří jindy dezerty příliš v lásce nemají. Jedno jediné kousnutí vám rázem změní den k lepšímu. Jako byste se vznášeli na smetanovém obláčku.
Krusta
Krém
Mascarpone vložte do misky a elektrickým šlehačem vyšlehejte do jemné konzistence. Přilijte smetanu, oslaďte moučkovým cukrem a dochuťte jednou čajovou lžičkou vanilkového extraktu (případně vanilkovým cukrem) a vše dále šlehejte, dokud nezískáte tuhou hmotu.
Připravte si velký plech či podnos, vyložte ho pečicím papírem a lžičkou vytvářejte ze smetanové hmoty kuličky, které vyrovnejte na plech a ten pak vložte na jednu hodinu do mrazáku.
Zatímco se smetanové kuličky mrazí a tuhnou, připravte si červenou piškotovou krustu.
Vyklepněte dvě vajíčka a oddělte bílky a žloutky.
Do mísy nasypejte hladkou mouku, kukuřičný škrob, kakao, cukr, jedlou sodu, sůl a všechny suché přísady vzájemně dobře promíchejte. Pak přilijte rostlinný olej, dva žloutky a přidejte na kostičky pokrájené změklé máslo. Elektrickým šlehačem či mixérem pak všechny přísady smíchejte do jednolité hmoty. Postupně pak přilévejte kefír, pak půl lžičky octa a nakonec dvě lžíce červeného barviva.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který jemně vmíchejte do červeného těsta. Hotové těsto nalijte do plechu a vložte do vyhřáté trouby péct na 180 °C asi 20 minut. Upečené těsto nechte vychladit, nakrájejte ho na kousky a rozdrobte ho na drť (můžete ho rozmixovat nebo nastrouhat).
Krémové kuličky vyndejte z mrazáku a všechny obalte v nadrobeném těstě.
Hotové kuličky vraťte zpět na podnos a vložte ještě na chvíli do ledničky vychladit.
Dezert podávejte chlazený a s největší chutí.